Agris.cz - agrární portál

Amarant je také dost výživný

13. 2. 2001 | Hospodářské noviny

Kostní moučka, modifikovaná sója nebo něco dalšího?

V Hospodářských novinách dne 16. 1. 2001 vyšel článek Jaroslava Drobníka Kostní moučka nebo modifikovaná sója? K článku je možné dodat ještě další argumenty podporující jeho tvrzení.

Zdeněk Zadák

Často se sice zdůrazňuje, že změněný způsob výživy v průmyslově rozvinutých státech a zejména nové potravinářské technologie jsou zodpovědné za civilizační onemocnění, jako je nárůst počtu zhoubných nádorů, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku, a vysoký počet onemocnění srdečního a cévního systému. Avšak stále nejvíce lidí na světě umírá v důsledku nedostatečné výživy a infekce, které jsou zejména časté u podvyživených dětí.

Získání zdrojů výživy je tedy pro rostoucí počet obyvatel na Zemi životně důležitou otázkou. Jedním z řešení jsou nepochybně geneticky modifikované plodiny. Jejich riziko, jak píše autor, nebylo z medicínského hlediska prokázáno a může naopak přinést příznivé zdravotní výsledky snížením používání herbicidů, insekticidů i snížením zátěže xenobiotiky obecně. Existují však i jiné cesty získání zdrojů výživy a zvýšení biologické a nutriční hodnoty potravin. Je to pěstování zatím vzhledem k tradicím málo známých a málo rozšířených plodin, kterým se však v našich oblastech dobře daří.

Jako příklad může sloužit využití pseudocereálie amarantu, a to jak jeho semen, tak fytomasy. Bílkovina obsažená v amarantové mouce je velmi bohatá na esenciální aminokyseliny a při porovnání se sójovým proteinem a dalšími rostlinnými proteiny je mimořádná zejména pro vysoký obsah nepostradatelné aminokyseliny lysinu, která je i důležitým faktorem pro růst.

Navíc amarantové zrno obsahuje až 7 % oleje s vysokým podílem kyseliny olejové, dále tokoferolu a squalenu. Škrobová zrna amarantu jsou desetkrát menší než škrobová zrna pšenice nebo kukuřice, takže je lépe rozpustný a stravitelný. Spolu s biotechnologickými metodami může být důležitou doplňující nebo alternativní cestou zvýšení biologické a nutriční kvality potravin. Takový postup je nejen bezpečný, ale zvyšuje také kvalitu výživy.

(Autor je přednostou Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové)


Zdroj: Hospodářské noviny, 13. 2. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 05:09