Drobní akcionáři obviňují ČNB, že odpovídá za krach Agrobanky

Za obzvlášť vzrušené atmosféry v pátek proběhla mimořádná valná hromada akciové společnosti Agrobanka v likvidaci. Drobní akcionáři protestovali proti tomu, že se valné hromady neúčastnil likvidátor, požadovali zprávu o činnosti dozorčí rady a především přičítali odpovědnost za současný stav centrální bance.

Společnost Agrobanka v likvidaci vykázala podle předběžných neauditovaných výsledků v loňském roce ztrátu 1,067 miliardy korun. Bilanční suma banky dosáhla ke konci loňského roku 7,8 miliardy korun. Závazky banky představují téměř 21 miliard korun. Jediným věřitelem je přitom Česká finanční, která tyto pohledávky získala díky úvěrům od České národní banky (ČNB). Závazky necelých 12 miliard banka splácí, dalších devět miliard je předmětem sporu. Předseda Sdružení menšinových akcionářů Jiří Kellner k tomu dodal, že likvidátor banky, kterým je společnost HZ Praha, odmítl tento závazek plnit a Česká finanční kvůli těmto devíti miliardám podala žalobu.

Valná hromada schválila odměňování členů dozorčí rady a představenstva banky, změnu stanov a novou dozorčí radu.

Agrobanka byla založena v březnu 1990. Postupně se stala největší soukromou bankou a pátým nejsilnějším finančním ústavem v ČR. V září 1996 se ale ocitla v nucené správě. V březnu následujícího roku schválila bankovní rada ČNB její rozdělení na dvě části. Tzv. zdravou část koupila kapitálová divize amerického koncernu General Electric, respektive její nově založená dceřiná společnost GE Capital Bank, zbývající část je v likvidaci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info