Agris.cz - agrární portál

Mutace pšenice jako důsledek havárie jaderné elektrárny v Černobylu

1. 3. 2001 | ÚZPI

Podle zprávy uveřejněné v říjnu v časopise Nature dochází i po 14 letech od jaderné havárie v Černobylu u pšenice pěstované na Ukrajině v blízkosti jaderné elektrárny šestkrát častěji k mutacím, než u pšenice pěstované na nezamořené půdě.

Výzkumní pracovníci ze Švýcarska (Friedrich Miescher Institut) srovnávali pšenici vypěstovanou blízko Černobylu s pšenicí stejného genotypu vypěstovanou na pozemcích ve vzdálenosti 30 kilometrů. Skutečnost, že počet mutací u pšenice v blízkosti Černobylu je šestkrát vyšší, nesouvisí podle názoru švýcarských odborníků s hladinou radiace.

Odborníci se domnívají, že rostliny pšenice byly dlouhodobě vystaveny relativně nízké dávce radiace. To by však podle nich nemělo být jedinou příčinou tak vysokého počtu mutací. K tomu, aby byly objasněny všechny příčiny tohoto jevu, je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Seed World, 138, 2000, č. 12, s. 9 (DK)


Zdroj: ÚZPI, 1. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:35