Agris.cz - agrární portál

Prodejci: Ceny benzínu bude zvedat kurs dolaru

19. 3. 2001 | ČTK

Prodejci pohonných hmot v tomto týdnu výrazné změny v cenách u čerpadel neočekávají. V minulém týdnu nafta i Natural zlevnily o haléře. Jak ovlivní ceny víkendové rozhodnutí ropných exportérů OPEC, si prodejci netroufají odhadnout. Možný růst cen bude podle některých prodejců způsoben spíše sílícím dolarem.

OPEC o víkendu rozhodl o snížení těžby ropy o čtyři procenta. "Snížení kvót OPEC není až tak velké, aby se to projevilo na čerpacích stanicích výraznou změnou nahoru," uvedl vedoucí

oddělení čerpacích stanic Esso Pavel Kovář. "Bude to ovlivněno spíše kursem (dolaru) než tímto opatřením," dodal. Růst dolarového kursu připomněl i šéf prodeje Shellu Vladimír Vacek. "Uvidíme ale, jestli se rostoucí trend v cenách produktů potvrdí," dodal.

V uplynulém týdnu šly ceny dolů o haléře, tento týden Aral změnu cen nechystá, uvedl obchodní ředitel firmy Miroslav Zmeškal. Dopad opatření OPEC na ceny u čerpadel odmítl odhadnout.

"My s ropou neobchodujeme," připomněl Zmeškal s vysvětlením, že ceny pohonných látek se od ceny ropy odvíjejí s časovým posunem. "Třeba se to za 14 dní nebo za tři neděle projeví," dodal.

"Budoucí vývoj cen nedokážu predikovat," reagovala obdobně tisková mluvčí a.s. Benzina Pavlína Budkovská. Ceny benzínu i nafty se podle dnešních informací společnosti RR-Auto proti minulému pondělí snížily v průměru zhruba o deset haléřů. Rozpětí cen v jednotlivých krajích dnes bylo 24,98 až 26,48 koruny za litr Naturalu. U nafty to bylo 23,22 až 25,22 Kč.


Zdroj: ČTK, 19. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 11:39