Agris.cz - agrární portál

V Ostravě 500 zvířat vnímavých na slintavku

19. 3. 2001 | ČTK

Na území Ostravy je asi 5000 zvířat, které by mohla ohrozit epidemie slintavky a kulhavky.

Vyplývá to z průzkumu, který pro krizovou a havarijní komisi města zpracovaly jednotlivé obvody, řekl náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák. "Na území města máme asi 300 chovatelů. Z toho je asi sedm velkochovů, v nichž je 4000 zvířat. Zbývajících 1000 zvířat pak připadá na drobné chovatele," upřesnil. Doplnil, že v případě blížící se nákazy bude zřejmě uzavřena také ostravská zoologická zahrada, kde je chováno asi 100 zvířat, které by nákaza mohla napadnout.

Ředitel městské veterinární správy Jaromír Polášek dnes vyzval drobné chovatele, aby dodržovali opatření, která platí pro velkochovy. "Jde především o zamezení návštěv cizích osob, vstupní dezinfekci a omezení přepravy zvířat, která je vhodná pouze po poradě s veterinářem," řekl Polášek s tím, že nebezpečí epidemie není zažehnáno a její případné šíření z Velké Británie nelze vyloučit. V případě, že se nákaza dostane do okruhu 60 kilometrů od Ostravy přistoupí město k preventivnímu výkupu a porážce zvířat. Prasata, ovce či kozy by mohli porazit sami chovatelé, skot by musel na jatka.


Zdroj: ČTK, 19. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:10