Agris.cz - agrární portál

Domácí instituce v odhadech HDP optimističtější

19. 3. 2001 | ČTK

Domácí instituce a politici jsou v odhadech růstu hrubého domácího produktu České republiky za loňský rok většinou optimističtější než instituce zahraniční. Ministerstvo financí i Český statistický úřad počítají v posledních prognózách s růstem HDP o 2,7 procenta, odhady

některých politiků se blíží tříprocentnímu růstu. Naopak horní hranice intervalu loňského růstu HDP v ČR predikovaného Mezinárodním měnovým fondem či Evropskou komisí je 2,5 procenta.

Podle odhadu poslance a bývalého ministra financí Ivana Pilipa loni HDP vzrostl o 2,5 až 3,5 procenta a byl tažen zejména domácí poptávkou a exportem. "Ekonomika chytá tempo, ale nebude to žádný zázrak," řekl dnes s tím, že domácí růst je stále chabý ve srovnání s Maďarskem či Polskem. Například maďarská ekonomika loni vzrostla o 5,3 procenta. Také ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík odhaduje hospodářský růst v loňském roce na 2,5 až 3,0 procenta. V prvním pololetí byl růst tažen převážně investicemi a zahraničním obchodem, ve druhém pololetí podle něj převážila domácí spotřeba.

ČNB v lednové prognóze odhaduje celoroční růst HDP v intervalu 1,7 až 2,7 procenta, jehož středem je 2,2 procenta. Domácí analytici v průměru odhadují loňský růst na 2,8 procenta a podle nich za ním stojí zejména investice, méně již spotřeba domácností.


Zdroj: ČTK, 19. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 16:08