Agris.cz - agrární portál

Státníci EU se budou věnovat sami sobě

20. 3. 2001 | ČTK

Ekonomickou a sociální modernizací Evropské unie se budou zabývat prezidenti a premiéři

"patnáctky" na summitu, který se sejde v pátek a v sobotu ve Stockholmu. Přivítají mezi sebou také ruského prezidenta Vladimira Putina, s nímž hodlají mluvit převážně o ekonomické

spolupráci. "Smyslem stockholmského setkání má být aktivně konsolidovat integrovaný přístup k modernizaci evropského modelu. Aby toho bylo dosaženo, musejí se hospodářská reforma, politika zaměstnanosti a sociální politika vzájemně posilovat," napsal svým protějškům premiér Göran Persson ve zvacím dopise, který byl dnes zveřejněn v Bruselu.

Rozšíření EU nebude jako samostatné téma na summitu vůbec nastoleno, logicky se však "prolíná dnes už všemi politikami", řekl na tiskové konferenci švédský velvyslanec při EU Gunnar Lund. Popřel dohady, že by šéfové států a vlád nebo ministři zahraničí při páteční večeři mluvili o tom, jak řešit ožehavý problém volného pohybu pracovních sil z nových zemí po rozšíření. Připustil naopak, že by se do programu mohla vloudit debata o bezpečnosti potravin v souvislosti s krizemi kolem epidemií, jež postihují hospodářská zvířata, ačkoli si to premiér Persson nepřeje. Ze zahraničněpolitických témat se bude mluvit o Makedonii a šířeji o Balkáně, o Blízkém východě a o míru na Korejském poloostrově.

Hlavním smyslem summitu je navázat na loňské velmi úspěšné rokování v Lisabonu, kde si EU vytyčila ambiciózní cíl stát se nejproduktivnější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou na světě

při zachování svého důrazu na sociální aspekt. Řada tehdy dohodnutých kroků však nebyla členskými státy naplněna, takže bilance po 12 měsících bude mnohem střízlivější. "Faktem je, že

panuje méně nadšení," podotkl Lund.

Persson naplánoval na páteční dopoledne jednání o globální ekonomické strategii EU, o liberalizaci trhů, o finančních službách, o zavádění a šíření špičkových telekomunikačních

technologií a biotechnologií, o posilování společné kontroly státní pomoci a pravidel pro zadávání veřejných zakázek. Hodně se má v souvislosti s nadcházejícím kolem rozhovorů v rámci Světové obchodní organizace (WTO) mluvit o koordinaci obchodní politiky.

Odpoledne bude zasvěceno zejména demografickým výzvám, to znamená stárnutí obyvatelstva, vytváření pracovních míst, reformě vzdělávacích systémů, imigraci, penzijním schématům a podobně. Důraz je kladen také na vyšší výdaje EU do vědy a výzkumu. Švédové chtějí dosáhnout u všech těchto témat přesných cílů a harmonogramů jejich naplňování. Příprava takového usnesení bude náplní sobotní práce. Prezident Putin přijede do Stockholmu v pátek dopoledne. Bude se svými 15 protějšky rokovat asi hodinu a pak s nimi poobědvá.

Unie se chce soustředit na ekonomickou spolupráci, na členství Ruska v WTO, na možné povolení úvěrů Evropské investiční banky pro vybrané projekty v Rusku. Nastolena bude i řada obchodních sporů mezi Moskvou a státy unie.


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.06.2024 01:14