Agris.cz - agrární portál

EU zakázala Nizozemsku kvůli slintavce vyvážet maso

21. 3. 2001 | ČTK

Evropská unie dnes podle očekávání zakázala veškerý vývoz dobytka z Nizozemska, kde se objevily případy slintavky a kulhavky. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. EU také zakázala vývoz masa, mléka a dalších živočišných produktů z nizozemských provincií Gelderland, Overijsel, Flevoland a Noord-Brabant, kde byla nemocná zvířata zjištěna.

Opatření přijaté experty Stálého veterinárního výboru má platit, dokud Nizozemci nebudou s to dokázat, že od nich nehrozí nakažení slintavkou a kulhavkou; nejméně však do 4. dubna.

Komise dále sdělila, že Stálý veterinární výbor EU svolal na pátek zvláštní schůzku svých členů, aby se zabýval možností použít v Nizozemsku, případně i jinde, očkování proti kulhavce a

slintavce.

EU dosud odolávalo volání po očkování, ale obavy z toho, že se nemoc může rozšířit napříč kontinentální Evropou poté, co přeskočila Lamanšský průliv do Francie a Nizozemska, podle všeho unii tlačí k přezkoumání postoje. Očkování je drahé, není podle odborníků stoprocentně účinné a připravilo by Evropu o označení oblasti bez kulhavky a slintavky na světových trzích. Bylo by však asi jediným razantním opatřením, které je s to nenechat nemoc přerůst v celoevropskou epidemii.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:29