Agris.cz - agrární portál

Obchodníci v EU se chystají na stažení národních měn

3. 4. 2001 | ČTK

Již od letošního září by měli všichni maloobchodníci v zemích Evropské unie nejen uvádět

ceny svého zboží jak v národní měně, tak v euru, ale ceny v euru by měly být viditelnější než ceny v národních měnách. Tento obnovený závazek platný do doby, než budou příští rok z oběhu v EU staženy národní měny, obsahuje smlouva mezi spotřebiteli a maloobchodníky dnes podepsaná v Bruselu. Společná evropská měna začne po EU kolovat od 1. ledna příštího roku.

Ve smlouvě se zástupci evropských spotřebitelů, turistického průmyslu, živnostenských a prodejních organizací a malých a středních podniků dohodli na dodržování "dobrých praktik", které mají pomoci spotřebitelům v seznamování s eurobankovkami a euromincemi a usnadnit přechod na euro bez narušení důvěry spotřebitelů. Evropská komise, jež informaci oznámila, hodlá dál se zájmovými skupinami na přechodu na euro spolupracovat.

Společný přístup vyjádřený ve smlouvě obsahuje i výzvu zemím eurozóny, aby zahájily velkou informační kampaň o nových eurobankovkách a euromincích. Spotřebitelské organizace se

zavázaly, že budou zvyšovat povědomí spotřebitelů o euru a budou je přesvědčovat, aby začali euro používat v obchodních transakcích co nejdříve, ještě před začátkem roku 2002.

Dvojí ceny zatím uvádí asi jen polovina prodejců. Hlavně malé obchůdky, restaurace a hotely se zaměřují výhradně na národní měny. Dohoda chce ke dvojím cenám přitáhnout i větší pozornost

spotřebitelů. Poukazuje na to, že občané nemají dost informací o tom, že mohou v euru provádět bezhotovostní transakce a že by nedostatek obeznámenosti s novou měnou mohl počátkem roku 2002 vést k poklesu spotřeby a poškodit tak některá obchodní odvětví. "Spotřebitelé a maloobchodníci budou v přední linii, pokud jde o nejpraktičtější aspekty přechodu na novou měnu," řekl k tomu komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne.

"Přejeme si proto, aby k tomu došlo s nejlepší možnou průpravou a za vztahu vzájemné důvěry," dodal.

Ať už budou Evropané stát od příštího roku za pultem nebo před ním, budou muset znát podobu i hodnotu nových peněz a po dobu koexistence národních měn a eura si budou muset zvyknout i

na to, že mají v peněžence dvojí měnu. Dohoda obsahuje mimo jiné i závazek, že spotřebitelé se budou snažit nekombinovat při jedné platbě eura a národní měny.


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 09:42