Agris.cz - agrární portál

AFP: Nizozemsko kupuje snižování emisí skleníkových plynů v ČR

17. 4. 2001 | ČTK

Nizozemsko dnes podepsalo s Českou republikou, Polskem a Rumunskem dohodu v rámci "nákupu" snižování emisí skleníkových plynů, jak předpokládá takzvaný kjótský protokol. Sdělilo to podle agentury AFP nizozemské ministerstvo hospodářství.

Mluvčí českého ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová o podpisu dohody nevěděla. "Informaci vám potvrdit nemohu," řekla dnes.

"Až dodnes žádná země dohodu v rámci kjótského protokolu v takovém měřítku neuzavřela," uvedlo nizozemské ministerstvo v prohlášení. Upřesnilo, že dohodnuté kontrakty ve výši 35,9

miliónu eur mají umožnit Nizozemsku "koupit" snížení škodlivých plynů, které způsobují oteplování podnebí, o čtyři megatuny.

Investice umožní výstavbu kotelen na biomasu v ČR, zařízení pro získávání 60 megawattů pomocí větru v Polsku a vodní elektrárny a dvou systémů městského vytápění v Rumunsku.

"Nizozemsku to umožní přiblížit se závazkům z Kjóta a českým, polským a rumunským úřadům těžit z investic, které podporují hospodářský rozvoj v dlouhodobé perspektivě," dodalo nizozemské ministerstvo.

Kjótský protokol, podepsaný v roce 1997, počítá s tím, že 40 nejprůmyslovějších zemí planety sníží o šest procent emise skleníkových plynů ve srovnání s jejich množstvím v roce 1980.

Nizozemsko by tak mělo snížit do roku 2012 emise o 50 megatun. Vláda hodlá splnit polovinu závazku "nákupem" snížení emisí v zahraničí.


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 16:45