Jogurt snižuje množství bakterií salmonely u prasat
2. 5. 2001 | ÚZPI
Výzkumníci univerzity státu Iowa v USA pracují na studii, která se zabývá zkrmováním mléka obsahujícího bakterii Lactobacillus prasatům, což má zabraňovat infekci salmonely. Předchozí studie ukazují, že množství bakterií salmonely u selat krmených mlékem obsahujícím bakterii Lactobacillus klesá. Bakterie odebraná z intestinálního traktu prasat je také využívána ve formě jogurtové kultury. Výzkum podpořený grantem 600 000 dolarů bude trvat tři roky.
Salmonelózou onemocní každoročně přibližně čtyři miliony Američanů. Určité typy salmonelly jsou rezistentní vůči antibiotikům, což vyžaduje alternativní přístup k jejímu potlačování. Jestliže se tyto rezistentní kmeny objeví u lidí prostřednictvím přijímání potravy, mohly by předávat tuto rezistenci dalším organizmům a tím zabraňovat léčení jiných nemocí u lidí.
Feed Mix, 9, 2001, č.1, s.7 (Vo)
Zdroj: ÚZPI, 2. 5. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 01:23
