Agris.cz - agrární portál

K české účasti v EEA už chybí jen ratifikace ČR

2. 5. 2001 | ČTK

K české účasti v EEA už chybí jen ratifikace zákonodárci ČR

Ministři členských zemí Evropské unie již formálně schválili dohody o účasti 13 kandidátských zemí v Evropské agentuře pro životní prostředí (EEA). Po ratifikaci v národních parlamentech kandidátských zemí se středo- a východoevropské státy budou moci zapojit do Evropské ekologické monitorovací a informační sítě. Vzhledem k tomu, že ještě není jasné, kdy dohodu ratifikují čeští zákonodárci, začne asi platit až od příštího roku, třebaže se během vyjednávání uvažovalo také o roce letošním. Evropská agentura pro životní prostředí sbírá a vyhodnocuje

údaje o ekologické situaci ve všech sférách lidské činnosti.

Informuje o nich politiky i veřejnost a ovlivňuje tak politická rozhodnutí na poli životního prostředí. Třebaže se česká účast v agentuře přímo neprojeví například při překlenování přechodných období, o něž Česko žádá v kapitole životní prostředí, bude mít členství v agentuře jiné výhody. Usnadní ČR sběr a zpracování údajů o životním prostředí, poskytne jí přístup k vybavení, jímž EEA disponuje, a k datům o ekologii v sousedních zemích - členských i kandidátských. Kromě toho i EEA bude moci díky zapojení kandidátských zemí poskytovat úplnější informace o stavu životního prostředí téměř na celém kontinentu. EU také doufá, že kandidáti se díky členství v EEA naučí, jak promítat ekologická hlediska do ekonomiky.

ČR bude účast v EEA stát 31 miliónů korun ročně. V prvním roce lze Evropskou komisi požádat, aby zaplatila 75 procent této částky z programu Phare; v dalším roce to může být 60 procent a o

rok později polovina - nestane-li se ovšem ČR již během této doby členem EU. Celý příspěvek bude muset země zaplatit nejpozději čtyři roky po vstupu do agentury.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 08:02