Agris.cz - agrární portál

Transglutamináza: její využití v potravinářském průmyslu

17. 5. 2001 | ÚZPI

Transglutamináza je enzym, který vytváří příčné vazby mezi bílkovinnými molekulami. Tyto příčné vazby mají mimořádný vliv na vlastnosti bílkovin, rosolovací kapacitu, tepelnou stabilitu , schopnost vázat vodu apod. Transglutamináza byla izolována z mikroorganismu Streptoverticillium sp. a byla použita v potravinářském průmyslu. Široce se používá při zpracování mořských produktů, jako přísada do masných výrobků, těstovin, mléčných výrobků, pečiva apod. Její použití zlepšuje konzistenci (tuhost), pružnost, viskozitu, tepelnou stabilitu a schopnost vázat vodu díky mírnému enzymovému působení. Je uveden obecný přehled použití transglukanázy při výrobě potravin

Food Reviews International, 17, 2001, č.2,s.221-246.


Zdroj: ÚZPI, 17. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 02:20