Agris.cz - agrární portál

Odhalování tajemství aroma révového vína

17. 5. 2001 | ÚZPI

Znalosti o arómatu vína se rozvíjely v souladu s rozvojem analytické chemie. V 19. století byly analytické metody zaměřeny na stanovení hlavních vinných složek (etanol, organické kyseliny, cukry). Vývoj chromatografických technik zahájila novou éru : v alkoholických nápojích bylo identifikováno více než 1300 těkavých složek a nové látky jsou stále objevovány. Na počátku 21. století umožnila rozvinutá analytická technika hledat model vztahů mezi těkavými složkami a senzorickými vlastnostmi nápoji. Pro optimalizaci zemědělských a zpracovatelských technologií vinné révy včetně procesů zrání vína jsou vyvinuty rychlé, automatizované techniky. Práce uvádí přehled hlavních těkavých složek obsažených ve vinném arómatu a přehled analytických technik. Rovněž se diskutují otázky přínosu netěkavých složek vína na aroma vína.


Zdroj: ÚZPI, 17. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 02:05