Agris.cz - agrární portál

Ve 20. týdnu dražší většina sledovaných potravinářských výrobků

18. 5. 2001 | ČTK

Zvýšení spotřebitelských cen většiny sledovaných potravinářských výrobků, zejména brambor, masa a masných výrobků, zaznamenal ve 20. týdnu při svém pravidelném šetření Český statistický úřad. Jak vyplývá z údajů, které dnes poskytl, klesla jen cena vajec a mléka. Nejvýrazněji vzrostla cena konzumních brambor, které oproti předchozímu týdnu podražily o jedno procento na 7,23 Kč za kilogram. Průměrná cena vepřové pečeně s kostí stoupla o 0,8 procenta na 128,37 Kč/kg, hovězí zadní bez kosti bylo draží o 0,4 procenta a jeho průměrná cena dosáhla 140,96 Kč/kg. Nejnižší cena hovězího byla v Jihlavském kraji (126,67 Kč/kg), zatímco v Královéhradeckém kraji za stejné maso zaplatili spotřebitelé o 25,77 Kč více (152,44 Kč/kg). Vepřová pečeně s kostí byla nejlevnější ve Středočeském kraji, kde stála 121,13 Kč/kg, nejdražší byla v Budějovickém kraji (135,53 Kč/kg). O 0,6 procenta byly ve 20. týdnu vyšší ceny kuřat, Eidamské cihly a krystalového cukru, o 0,2 procenta ceny chleba, rohlíků a rýže. Naopak cena mléka se proti 19. týdnu snížila o 0,2 procenta na 12,84 Kč za litr a cena vajec o 0,4 procenta na 28,55 Kč za deset kusů. Podobně jako u masa jsou patrné značné rozdíly cen v jednotlivých krajích republiky i u ostatních sledovaných komodit. Například nejlevnější brambory byly v Královéhradeckém kraji - 6,34 Kč za kilogram, zatímco ve Zlínském kraji za ně zákazníci v průměru zaplatili 8,09 Kč. Nejdražší kuřata se prodávala v Karlovarském kraji (67,61 Kč/kg), nejlevnější pak v kraji Zlínském (59,38 Kč/kg).


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:10