Agris.cz - agrární portál

Středoevropští rolníci prohloubí spolupráci

21. 5. 2001 | Agris

Zásadním integračním impulsem k nadnárodní spolupráci soukromých zemědělců se stala poslední valná hromada Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl tajemník ASZ Michal Pospíšil. Společnou strukturou by se podle jeho slov měla stát Středoevropská rada rolníků (SRR), která již právně existuje, dosud jí však chyběla konkrétní náplň. Kromě vstupu do SRR odsouhlasila podle Pospíšila navíc valná hromada také vstup ASZ do Konfederace evropského zemědělství CEA a do Spolku pro obnovu venkova.

SRR bude podle Pospíšila sdružovat soukromé zemědělce z ČR, Slovenska, Maďarska a Polska. Jednání se zástupci zhruba 60 procent maďarských a přibližně 70 procent polských sedláků proběhlo přitom právě na valné hromadě ASZ.

Ta se konala v pátek 18. května v Jihlavě a soukromníci na ní schválili šestibodový program priorit, které chtějí prosazovat v domácí agrární politice. "Mezi uvedené priority patří například podpora takové dotační politiky státu, které bude mít investiční charakter, zejména tam, kde jde o venkov a ne o prostou produkci, dále profesionalizace ASZ a jasné definování vlastnických vztahů k půdě," konstatoval Pospíšil.

Volební valná hromada ASZ také obměnila dosavadní představenstvo asociace. To má podle Pospíšila z celkových patnácti šest nových členů. Předsedou je i nadále Stanislav Němec, člen zemědělského výboru parlamentu za ODS, na jednom z postů místopředsedů však nastala změna. Zatímco Jan Váňa je místopředsedou ASZ i pro další období, Erich Kříž ze Sdružení podnikatelů ČR je po valné hromadě již jen členem představenstva, neboť druhým místopředsedou zvolili soukromníci Jana Votavu z Havlíčkova Brodu. Nejužší vedení ASZ tvoří tak samí soukromí zemědělci.


Zdroj: Agris, 21. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:33