Působení draslíku na brambory
24. 5. 2001 | ÚZPI
Při draselném hnojení je kromě odrůdových požadavků a způsobu využití brambor nutno přihlížet i k podmínkám daného stanoviště. Pozornost je ovšem nutné věnovat i vlivům draslíku na brambory v průběhu pěstování a také podle tohoto hlediska případně zvýšit nebo snížit aplikovanou dávku draselného hnojiva.
Draslík působí na brambory v průběhu vegetační doby pozitivně - podporuje odolnost proti vysokým teplotám a suchu, snižuje citlivost k poškození, omezuje šednutí dužniny, redukuje sklon k moučnatění hlíz, podporuje pevnost dužniny resp. konzistenci, omezuje tmavnutí hlíz po uvaření, snižuje obsah redukovaných cukrů a tím stabilizuje kvalitu při smažení, zvyšuje skladovací schopnost hlíz brambor apod.
Draslík však může mít i negativní účinky - snižuje obsah škrobu, může snižovat chuťovou kvalitu a intenzitu žluté barvy dužniny, zvyšuje vlhkost dužniny po uvaření.
Velký význam při draselném hnojení má i použitá forma. Vliv draslíku na snižování obsahu škrobu v hlízách se ještě zesiluje použitím chloridové formy. Proto je třeba hnojit touto formou s dostatečným předstihem před výsadbou, aby se chloridový ion mohl v průběhu zimy vyplavit z oblasti kořenové zóny brambor. Výjimku z tohoto pravidla představuje pouze situace, kdy se má záměrně využít působení draslíku na snížení obsahu škrobu nebo jeho profylaktický efekt (šednutí dužniny hlíz).
Top Agrar, 2001, č. 3, s. 102-104 (DK)
Zdroj: ÚZPI, 24. 5. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 02:18
