Agris.cz - agrární portál

Veterináři objevili pro člověka smrtelnou nemoc divočáků

24. 5. 2001 | Agris

První případ trichinelózy - nemoci divokých prasat, po padesáti letech v ČR objevili při běžné veterinární kontrole na jatkách ve Frýdku Místku pracovníci státního veterinárního dozoru u jednoho uloveného kusu. Agris o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

"Na tomto případě lze dokumentovat, že veterinární dozor na jatkách není vůbec formální záležitostí, zejména v případě, že toto onemocnění již u nás nebylo tak dlouhou dobu diagnostikováno," zdůraznil Duben.

Trichinelóza je onemocnění zpravidla divokých prasat, medvědů a koní, v minulosti i prasat domácích, kterou způsobuje parazit s názvem hlíst svalovec stočený (Trichinella spiralis). Tento parazit se usazuje nejčastěji ve žvýkacích svalech, jazyku, bránici i ostatních svalových částech zvířete. Parazit se zde zapouzdří a čeká, až toto maso pozře nějaký masožravec, popřípadě člověk, aby se pak mohl v jeho těle dále vyvíjet.

"Pro člověka je nebezpečné pouze maso dostatečně tepelně neopracované nebo nedostatečně zmrazené. Svalovec vážně ohrožuje jak mezihostitele - prase, tak i člověka. Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí," uvedl Duben.

Poslední výskyt u lidí byl podle jeho údajů u nás zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, tehdy onemocnělo 11 lidí, z nichž tři zemřeli.

Na území bývalého Československa byly zaznamenávány případy trichinelózy lidí pouze na Slovensku, kdy lovci snědli nedostatečně propečené maso z divokých prasat a případy, kdy zdrojem trichinelózy se staly nedostatečně tepelně opracované uzeniny. Bylo to v letech 1962 v Rožňavě, 1978 v Prešově, 1980 v Bardejově a 1998 ve Valaské u Brezna. Proto se také vždy doporučovalo a doporučuje maso z divokých prasat dlouho a dobře propékat, popřípadě provařit. Ve starých mysliveckých kuchařkách se uvádí doba vaření alespoň tři hodiny. Larvy svalovce hynou při teplotě těsně nad 50 °C asi po čtvrthodině, okamžitě při teplotě 62 ° C, to ovšem znamená, že této teploty musí být dosaženo v celém kusu masa, tzv. v jádře. Je nutné podotknout, že nelze ke kuchyňské úpravě doporučit mikrovlnnou troubu, neboť toto zařízení má na larvy nestandardní účinek, přestože pracuje s teplotami přes 70 °C.

V případě zjištěného výskytu trichinely na Frýdeckomístecku okresní veterinární správa varovala myslivce a zdůraznila legislativou uloženou povinnost každého uloveného divočáka před uvolněním ke spotřebě nechat veterinárně vyšetřit. Tato praxe je obvyklá a myslivci to dobře vědí. O tomto nově vzniklém riziku však považovali za nutné myslivce i veřejnost opakovaně seznámit.


Zdroj: Agris, 24. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 10:59