Zpráva o trhu zeleniny 22.týden 2001
4. 6. 2001 | VÚZE
NTIS | Ceské republikyNezávislý tržní informační systémMánesova 75 Praha 2 PSČ 120 58 | 02/22 00030102/22 000405 | |||
![]() | AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY | ||||
| - | - | - | - | ||
Ročník V. Číslo 21 | NTISČR![]() | 31. května 2001 | Týden 22/2001 | ||
Zpráva o trhu zeleniny
Vydavatel | Obsah | Strana |
NTISČR![]() | Komoditní zpravodajství | 1 |
Mánesova 75 | Informace o cenách zeleniny v ČR | 2 |
Praha 2 | Zahraniční obchod | 4 |
PSČ 120 58 | Informace ze zahraničí | 5 |
KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ
Ceny zemědělských výrobců (CZV) ve 22. týdnu, ve srovnání s 21. týdnem, se snižovaly. Průměrné CZV se změnily v rozpětí 10,4 % až 2,7 %. Nejvíce se snížila průměrná CZV salátu hlávkového ( 10,4 % na 4,30 Kč/ks) a brukve ( 8,2 % na 5,60 Kč/ks).
V následujícím období se z domácích druhů zeleniny očekává vyšší nabídka než poptávka u cibule lahůdkové, kedluben, okurek salátových, rajčat rychlených, ředkvičky a zelí kysaného baleného i volného. Nabídka bude nižší než poptávka u cibule suché světlé, póru a salátu hlávkového.
Obchodní odbytové ceny (OOC) ve 22. týdnu proti 21. týdnu nastal z tuzemských druhů pokles u červené řepy, ředkvičky, zelí hlávkového červeného a žampiónů. Pokles průměrné průměrných OOC těchto druhů zeleniny byl mírný s výjimkou ředkvičky ( 15,6 % na 5,40 Kč/sv.). Z dovezených druhů zeleniny došlo k poklesu průměrných OOC brukve bílé, cibule suché světlé, kapusty hlávkové, křenu, květáku, melounu vodního, mrkve a karotky, mrkve svazkové, okurek salátových, všech druhů papriky, pekingského zelí, rajčat, ředkve bílé, ředkviček, salátu hlávkového, špenátu a zelí hlávkového bílého. Z těchto druhů zeleniny došlo k výraznému poklesu průměrné OOC u salátu hlávkového ( 34,6 % na 2,70 Kč/ks), papriky žluté ( 33,6 % na 70,70 Kč/kg), papriky oranžové ( 21,9 % na 85,10 Kč/kg), ředkve bílé ( 15,3 % na 29,30 Kč/sv.), rajčat ( 13,8 Kč/kg) a pekingského zelí ( 13,1 Kč/kg na 29,10 Kč/kg). Růst průměrných OOC byl zaznamenán z tuzemských druhů u cibule suché světlé i červené a zelí hlávkového bílého. Růst průměrných OOC byl u těchto druhů zeleniny mírný (+ 1,6 % až + 3,9 %). Z dovezených druhů zeleniny se zvýšily průměrné OOC celeru bez natě, česneku suchého, petrželové natě (kadeřavé), póru a zelí hlávkového červeného. Z těchto druhů zeleniny byl výrazný růst průměrné OOC zjištěn u zelí hlávkového červeného (+ 36,4 % na 18, Kč/kg), petrželové natě (+ 27,4 % na 139,30 Kč/kg) a póru (+ 15,4 % na 39,70 Kč/kg).
Zahraniční obchod
V období měsíce dubna 2001 byla nejvíce importována rajčata (5 767,9 t za jednotkovou hodnotu 17,00 Kč/kg). Hlavními dodavateli rajčat byli Španělsko 5 132,4 t za 16,60 Kč/kg) a Maroko.(364,4 t za 18,60 Kč/kg). Cibule bylo nakoupeno 3 727,6 t za 4,00 Kč/kg), zejména z Polska (2 524,9 t za 3,10 Kč/kg), Itálie (35,4 t za 32,10 Kč/kg) a ze Slovenska (32,1 t za 26,60 Kč/kg). Okurek salátových se dovezlo (3 713,3 t za 18,90 Kč/kg), převážně ze Španělska (2 066,6 t za 18,10 Kč/kg) , Nizozemska (1 368,9 t za 19,30 Kč/kg), Slovenska (81,7 t za 26,10 Kč/kg) a Itálie (71,4 t za 24,30 Kč/kg). Mrkve bylo dovezeno 3 086,8 t za 8,20 Kč/kg, nejvíce z Nizozemska (1 908,8 t za 7,20 Kč/kg), Belgie (640,3 t za 10,60 Kč/kg) a Francie (274,6t za 7,20 Kč/kg). Papriky bylo dovezeno 2 290,8 t za 37,20 Kč/kg, nejvíce ze Španělska (2 109,0 t za 37,00 Kč/kg). Zelí hlávkového se dovezlo 2 020,1 t za 4,30 Kč/kg). Pekingského zelí bylo nakoupeno 1 096,3 t za 15,70 Kč/kg, nejvíce v Polsku 305,4 t za 8,40 Kč/kg. Ředkviček a řepy salátové se dovezlo 891,1 t za 17,60 Kč/kg, převážně na Slovensku (494,1 t za 20,80 Kč/kg) a v Itálii (179,6 t za 18,60 Kč/kg). Polsku (59,9 t za 7,10 Kč/kg) a Maďarsku (57,9 t za 10, Kč/kg).
NTISČR

NTISCR

Informace o cenách zeleniny v ČR
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 31. 5. 2001 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Ceny zemědělských výrobců | Změna průměrné CZVproti 24. 5. | |||
| - | - | minimální | maximální | průměrná | v Kč | v % |
Brukev | ks | 4,50 | 6,50 | 5,60 | -0,50 | -8,2 |
Cibule lahůdková | sv. | 4,00 | 5,00 | 4,40 | -0,30 | -6,4 |
Cibule s natí zelenačka | kg | 8,00 | 12,00 | 9,40 | - | - |
Cibule se seřezanou natí | kg | 10,00 | 12,00 | 10,70 | - | - |
Kapusta hlávková raná | kg | 8,00 | 10,00 | 9,20 | - | - |
Květák | ks | 14,00 | 22,00 | 17,80 | - | - |
Okurky salátové | kg | 20,00 | 26,00 | 21,80 | -0,80 | -3,5 |
Rajčata | kg | 23,00 | 31,00 | 27,10 | -2,10 | -7,2 |
Ředkvička | sv. | 2,50 | 5,50 | 3,60 | -0,10 | -2,7 |
Salát hlávkový | ks | 3,00 | 5,50 | 4,30 | -0,50 | -10,4 |
Salát ledový | ks | 9,00 | 23,00 | 14,00 | - | - |
Zelí hlávkové rané | ks | 9,00 | 11,00 | 9,80 | - | - |
Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ
| - | - | Nákupní ceny | |||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | ||||
| - | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr |
Brukev s natí bílá | ks | 3,00 | 8,50 | 5,70 | 4,60 | 6,80 | 6,00 |
Celer bez natě | kg | - | - | - | 17,00 | 19,50 | 18,00 |
Celer s natí | ks | - | - | - | 5,50 | 9,00 | 7,30 |
Cibule suchá světlá | kg | - | - | - | 7,70 | 8,90 | 8,40 |
Cibule suchá červená | kg | 8,50 | 9,00 | 8,80 | - | - | - |
Cibule s natí lahůdková | sv. | - | - | - | 4,50 | 6,00 | 5,00 |
Červená řepa | kg | - | - | - | 4,50 | 6,50 | 5,50 |
Česnek | kg | - | - | - | 33,80 | 36,50 | 35,30 |
Kapusta hlávková | kg | - | - | - | 26,90 | 39,80 | 33,70 |
Kapusta hlávková | ks | - | - | - | 9,80 | 13,00 | 11,40 |
Kopr | sv. | 7,00 | 7,00 | 7,00 | - | - | - |
Křen | kg | - | - | - | 40,50 | 49,00 | 44,80 |
Květák | ks | - | - | - | 18,40 | 25,00 | 21,70 |
Meloun vodový | kg | - | - | - | 14,00 | 15,90 | 14,80 |
Mrkev a karotka | kg | - | - | - | 16,30 | 20,00 | 18,10 |
Mrkev a karotka s natí | ks | - | - | - | 20,30 | 20,30 | 20,30 |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 13,900 | 23,00 | 17,10 |
Paprika bílá | kg | - | - | - | 36,90 | 75,00 | 65,20 |
červená | kg | - | - | - | 49,50 | 65,50 | 55,60 |
oranžová | kg | - | - | - | 58,20 | 81,00 | 69,60 |
zelená | kg | - | - | - | 38,10 | 45,00 | 40,40 |
žlutá | kg | - | - | - | 47,00 | 76,60 | 58,10 |
slovenská | kg | - | - | - | 61,80 | 8,00 | 70,90 |
Pekingské zelí | kg | 22,00 | 24,50 | 23,30 | 18,50 | 29,50 | 24,60 |
Petrželová nať kadeřavá | kg | - | - | - | 68,00 | 155,00 | 111,50 |
Petržel | kg | 18,00 | 39,50 | 28,80 | 22,50 | 26,80 | 24,70 |
Pór | kg | - | - | - | 21,40 | 55,10 | 31,20 |
Rajčata | kg | - | - | - | 18,00 | 25,80 | 20,10 |
Ředkev bílá | ks | - | - | - | 17,00 | 29,00 | 23,00 |
Ředkvička | sv. | 3,50 | 5,00 | 4,20 | 4,20 | 4,50 | 4,40 |
NTISCR

Informace o cenách zeleniny v ČR
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pokračování tabulky
Obchodní nákupní ceny jednotlivých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ
| - | - | Nákupní ceny | |||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | ||||
| - | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr |
Salát hlávkový | ks | 4,60 | 5,50 | 5,10 | 3,50 | 4,50 | 3,80 |
Špenát | kg | - | - | - | 44,00 | 48,40 | 46,20 |
Zelí hlávkové bílé | kg | - | - | - | 12,50 | 16,70 | 14,00 |
Zelí hlávkové bílé rané | ks | - | - | - | 11,30 | 13,00 | 12,40 |
Zelí hlávkové červené | kg | 7,70 | 10,50 | 9,10 | 14,20 | 16,90 | 15,20 |
Zelí kysané balené | kg | 6,50 | 11,50 | 8,00 | 5,50 | 6,50 | 6,00 |
Zelí kysané volné | kg | 8,00 | 10,30 | 9,30 | 6,50 | 9,00 | 7,80 |
Žampiony | kg | 41,60 | 46,90 | 44,30 | - | - | - |
Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH
Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ
| - | - | Odbytové ceny | ||||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | |||||
| - | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | |
Brukev s natí bílá | ks | 6,00 | 10,00 | 8,30 | 6,30 | 8,90 | 7,60 | |
Celer bez natě | kg | - | - | - | 20,00 | 24,50 | 22,00 | |
Celer s natí | ks | - | - | - | 7,10 | 12,20 | 9,70 | |
Cibule suchá světlá | kg | 10,50 | 10,90 | 10,70 | 8,50 | 15,00 | 10,90 | |
Cibule suchá červená | kg | 10,90 | 12,20 | 11,60 | 9,00 | 9,90 | 9,50 | |
Cibule s natí lahůdková | sv. | - | - | - | 5,90 | 8,10 | 6,80 | |
Červená řepa | kg | 6,00 | 7,90 | 7,00 | 7,80 | 8,80 | 8,30 | |
Česnek | kg | - | - | - | 37,00 | 52,00 | 43,80 | |
Kapusta hlávková | kg | - | - | - | 32,80 | 48,40 | 41,90 | |
Kapusta hlávková | ks | - | - | - | 12,40 | 16,90 | 14,10 | |
Kopr | sv. | 8,90 | 16,00 | 11,50 | - | - | - | |
Křen | kg | - | - | - | 51,80 | 60,00 | 56,50 | |
Květák | ks | - | - | - | 20,50 | 29,90 | 25,80 | |
Meloun vodový | kg | - | - | - | 16,00 | 18,70 | 17,70 | |
Mrkev a karotka | kg | - | - | - | 12,00 | 25,80 | 21,10 | |
Mrkev a karotka s natí | ks | - | - | - | 19,50 | 23,80 | 22,10 | |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 17,50 | 27,90 | 21,90 | |
Paprika bílá | kg | - | - | - | 47,90 | 89,90 | 77,30 | |
červená | kg | - | - | - | 51,50 | 76,00 | 63,50 | |
oranžová | kg | - | - | - | 70,30 | 99,90 | 85,10 | |
zelená | kg | - | - | - | 47,90 | 64,00 | 51,70 | |
žlutá | kg | - | - | - | 52,00 | 93,30 | 70,70 | |
slovenská | kg | - | - | - | 75,00 | 100,00 | 83,60 | |
Pekingské zelí | kg | - | - | - | 24,50 | 35,00 | 29,10 | |
Petrželová nať kadeřavá | kg | 50,90 | 56,00 | 53,50 | 88,40 | 190,20 | 139,30 | |
Petržel | kg | - | - | - | 25,00 | 35,00 | 31,70 | |
Pór | kg | - | - | - | 27,20 | 66,90 | 39,70 | |
Rajčata | kg | - | - | - | 22,20 | 29,90 | 24,40 | |
Ředkev bílá | ks | - | - | - | 20,90 | 37,70 | 29,30 | |
Ředkvička | sv. | 4,50 | 6,00 | 5,40 | 5,70 | 5,90 | 5,80 | |
Salát hlávkový | ks | 5,60 | 9,50 | 7,40 | 4,50 | 5,90 | 5,10 | |
Špenát | kg | - | - | - | 57,30 | 58,00 | 57,70 | |
NTISCR

Informace o cenách zeleniny v ČR
Zahraniční obchod
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pokračování tabulky
Obchodní odbytové ceny některých druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 22. týden 2001 Kč/MJ
| - | - | Odbytové ceny | ||||||
Druh zeleniny | MJ | z domácí produkce | z dovozu | |||||
| - | - | minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | |
Zelí hlávkové bílé | kg | 11,80 | 16,00 | 13,00 | 15,00 | 19,50 | 16,60 | |
Zelí hlávkové bílé rané | ks | - | - | - | 13,40 | 16,90 | 15,70 | |
Zelí hlávkové červené | kg | 9,90 | 12,00 | 11,30 | 15,00 | 20,00 | 18,00 | |
Zelí kysané balené | kg | 8,00 | 9,00 | 8,50 | 7,90 | 8,80 | 8,40 | |
Zelí kysané volné | kg | 9,50 | 12,90 | 11,30 | 11,40 | 12,20 | 11,80 | |
Žampiony | kg | 49,00 | 58,10 | 53,70 | 52,90 | 54,00 | 53,50 | |
Poznámka: MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.
Dovoz vybraných druhů zeleniny od 21.5. do 27.5. 2001
Druh | DOVOZ | z toho dovoz | |||||
zeleniny | celkem | EU | CEFTA | ||||
Artyčoky | 0,1 | 82,1 | 0,1 | 82,10 | - | - | |
Brokolice | 9,10 | 67,00 | 9,10 | 67, 00 | 2,6 | 24,60 | |
Celer hlízový | 55,0 | 11,50 | 55,0 | 11,50 | - | - | |
Celer ne hlízový | 2,0 | 30,00 | 2,0 | 30,00 | - | - | |
Cibule | 757,5 | 7,00 | 499,0 | 7,50 | 258,5 | 6,20 | |
Cibule šalotka | 0,1 | 33,80 | 0,1 | 44,60 | 0,1 | 10,10 | |
Česnek | 50,00 | 27,40 | 6,0 | 31,00 | - | - | |
Chřest | 1,5 | 78,80 | 0,6 | 116,40 | 0,9 | 54,00 | |
Kapusta hlávková | 42,2 | 21,50 | 4,6 | 31,60 | 37,7 | 20,30 | |
Kapusta růžičková | 2,0 | 24,60 | 2,0 | 24,60 | - | - | |
Květák | 102,3 | 17,60 | 91,4 | 17,10 | 10,9 | 22,40 | |
Lilek | 5,4 | 30,70 | 5,4 | 30,70 | - | - | |
Mrkev | 114,7 | 17,30 | 92,6 | 17,90 | 2,7 | 29,30 | |
Okurky čerstvé, chlazené | 849,2 | 14,40 | 693,6 | 14,00 | 135,6 | 16,70 | |
Okurky nakladačky | 3,0 | 16,60 | 3,0 | 16,60 | - | - | |
Paprika | 276,5 | 46,80 | 253,7 | 45,60 | 11,5 | 75,40 | |
Pór | 14,20 | 24,00 | 6,2 | 33,40 | 8,0 | 16,60 | |
Rajčata | 901,3 | 19,20 | 884,6 | 19,10 | 4,7 | 36,20 | |
Ředkvička, řepa salátová | 90,9 | 19,30 | 12,3 | 23,60 | 78,6 | 18,60 | |
Salát ne hlávkový | 1,7 | 87,20 | 1,5 | 82,20 | - | - | |
Špenát | 0,4 | 47,20 | 0,4 | 47,20 | - | - | |
Tykve | 7,1 | 30,60 | 7,0 | 28,80 | - | - | |
Zelí hlávkové | 218,3 | 6,50 | 102,1 | 9,40 | 55,3 | 5,80 | |
Zelí pekingské | 174,3 | 20,30 | 1,3 | 32,50 | 173,0 | 20,20 | |
Žampiony | 7,8 | 38,20 | 2,0 | 30,00 | 7,8 | 38,20 | |
Poznámka : Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží. 1) Jednotková hodnota.
Pramen : Celní statistika, měsíční sledování
NTISCR

Zahraniční trhy
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN
Datum zjištění ceny: 24. 5. 2001 DEM/MJ
Druh zeleniny | Zeměpůvodu | MJ | Hamburk | Mnichov | Berlín | Stuttgart | Hannover |
Brokolice volně/fólie | Španělsko | 100 kg | 400-520 | 330-400 | 400-450 | 330-380 | 408-500 |
Brukev | Německo | 100 ks | 95-12 | 60-70 | - | 70-85 | 80-100 |
Celer | Německo | 100 kg | 150-180 | 110-120 | 120-140 | 120-135 | 120-135 |
Cibule pytel | Španělsko | 25 kg | 15-20 | 12-13 | 18-20 | 14-15,5 | 16-21 |
Cibule pytel | N. Zéland | 25 kg | 32-37 | 36-37 | 32-36 | 34-35 | 33-36 |
Cibule 35-50/40-60 | Nizozemsko | 25 kg | 16-18 | 13-14 | 12-15 | 15,5-17 | 20-21 |
Cibule 50-70/60-80 | Nizozemsko | 25 kg | 13-15 | 13-14 | 12-15 | 15,5-17 | - |
Cibule svazková | Německo | 100 sv. | 62-75 | 60-70 | 70-75 | 60-75 | 70-80 |
Česnek | Argentina | 100 kg | 380-440 | 460-500 | 400-450 | 420-450 | 460-540 |
Kapusta hlávková | Itálie | 100 kg | 300-320 | 220-240 | 240-300 | 240-280 | 213-220 |
Květák | Francie | 6 ks | - | 14-15 | 14-16 | 22-14 | 18-19 |
Květák | Německo | 6 ks | 18-22 | 16-18 | 15-18 | 16-21 | 15-18 |
Meloun vodový | Španělsko | 100 kg | 75-120 | 70-80 | 90-110 | 80-100 | 100-130 |
Mrkev s natí | Itálie | 100 sv. | 95-125 | 100-120 | 130-150 | 140-160 | 100-120 |
Mrkev | Nizozemsko | 100 kg | 110-150 | 130-140 | 120-150 | 140-150 | 140-160 |
Mrkev | Německo | 100 kg | 110-150 | - | 115-140 | - | 130-145 |
Mrkev | Itálie | 100 kg | 145-200 | 130-190 | 140-170 | 150-190 | 150-200 |
Okurky salátové | |||||||
skleníkové 400-500 g | Nizozemsko | 100 ks | 85-100 | 90-100 | 90-100 | 90-100 | - |
skleníkové 500-600 g | Nizozemsko | 100 ks | 100-115 | 100-105 | 100-110 | 100-105 | - |
skleníkové 600-750 g | Nizozemsko | 100 ks | 100-125 | 100-110 | 105-115 | 102-120 | 104-110 |
skleníkové 400-500 g | Německo | 100 ks | 85-100 | 91-98 | 100-110 | 98-110 | 98-110 |
skleníkové 500-600 g | Německo | 100 ks | 95-120 | 104-108 | 100-115 | 105-116 | 105-120 |
skleníkové 600-750 g | Německo | 100 ks | 100-125 | 109-112 | 110-120 | 120-128 | 110-115 |
Paprika zeleninová | |||||||
zelená G/GG | Španělsko | 100 kg | 200-250 | 240-260 | 250-300 | 190-240 | 210-300 |
červená G/GG | Španělsko | 100 kg | 400-540 | 480-500 | 350-400 | 300-480 | 350-560 |
žlutá G/GG | Španělsko | 100 kg | 280-340 | 300-320 | 300-350 | 240-300 | - |
Pažitka | Německo | 100 sv. | 20-30 | 24-25 | 22-24 | 30-40 | 30-50 |
Petržel | Německo | 5 kg | 28-33 | - | 18-22 | 29,5-36 | 27-32,5 |
Rajčata | |||||||
polní 47-57mm | Španělsko | 6 kg | 7-9 | 8-9 | 8-10 | 6,5-10 | 10,5-11,5 |
polní 57-67mm | Španělsko | 6 kg | 7-9 | 8-9 | 8-10 | 6,5-10 | 11-12 |
polní 47 - 57 mm | Kan. ostrovy | 6 kg | 7-9 | 9-10 | 9-11 | 7,5-11 | 12-14,5 |
polní 57 - 67 mm | Kan. ostrovy | 6 kg | 7-9 | - | 9-11 | 7,5-11 | 12,5-14 |
polní | Německo | 5 kg | 11,5-15 | 14-15 | 14-16 | 12,5-15 | 17-17 |
Ředkvička | Německo | 100 sv. | 52-65 | - | 45-60 | 46-65 | 55-70 |
Salát ledový fólie | Německo | 8-10 ks | 22-28 | 17-22 | 18-22 | 18-22 | 15-20 |
Salát ledový fólie | Španělsko | 8-10 ks | 23-30 | 22-23 | 20-24 | - | 18-20 |
Salát ledový | Německo | 6-9 ks | - | 16-25 | 13-15 | 8-11 | 8-9 |
Špenát | Německo | 100 kg | 160-230 | - | 180-220 | 160-200 | 200-240 |
Zelí hlávk. bílé | Německo | 100 kg | 60-80 | 65-80 | 60-80 | 80-90 | 70-90 |
Zelí hlávk. bílé rané | Itálie | 100 kg | 190-250 | 150-160 | 180-200 | 200-220 | - |
Zelí hlávk. červené | Německo | 100 kg | 75-95 | 70-80 | 70-90 | 80-90 | 75-100 |
Čínské zelí | Německo | 100 kg | 180-210 | 150-200 | 180-200 | 130-155 | 120-175 |
Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek
Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo 24.5. 2001
NTISCR

Zahraniční trhy
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg
| - | Rumunsko | Bulharsko | Litva | Německo | Chorvatsko | |||||
| - | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden |
1. Cibule | 0,40 | 20. | 0,29 | 18. | 0,36 | 18. | - | - | 0,46 | 18. |
2. Mrkev | 0,60 | 20. | 0,28 | 18. | 0,42 | 18. | 0,54 | 20. | 0,73 | 18. |
3. Zelí hlávk. bílé | 0,40 | 20. | 0,20 | 18. | 0,28 | 18. | 0,35 | 20. | 0,32 | 18. |
4. Okurky salát. | 0,72 | 20. | 0,46 | 18. | 0,98 | 18. | 0,80 | 20. | 1,01 | 18. |
| - | Maďarsko | Estonsko | Makedonie | Polsko | Slovensko | |||||
| - | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden | Cena | Týden |
1. Cibule | 0,33 | 20. | - | - | 0,33 | 20. | 0,29 | 20. | - | - |
2. Mrkev | 0,39 | 20. | 0,50 | 20. | 0,46 | 20. | 0,43 | 20. | - | - |
3. Zelí hlávk. bílé | 0,43 | 20. | 0,18 | 20. | 0,13 | 20. | 0,17 | 20. | 0,14 | 18. |
4. Okurky salát. | 0,43 | 20. | 1,18 | 20. | 0,54 | 20. | 0,90 | 20. | 0,57 | 18. |
Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín
Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku PLN/MJ
Druh zeleniny | - | Bronisze | Lublin | Sandomierz | Wroclaw | Zielona Góra |
MJ | 25.5.01 | 25.5.01 | 25.5.01 | 25.5.01 | 25.5.01 | |
Celer | kg | 1,20 - 3,50 | 3,00 - 3,50 | 2,00 - 2,50 | 3,00 - 3,50 | 3,00 - 4,00 |
Cibule světlá | kg | 0,60 - 1,00 | 0,50 - 0,60 | 0,80 - 0,90 | 0,60 - 0,60 | 0,80 - 0,90 |
Červená řepa | kg | 0,20 - 0,50 | 0,40a - 0,50 | 0,34 - 0,40 | 0,40 - 0,40 | 0,70 - 0,80 |
Květák | ks | 2,50 - 3,50 | 2,50 - 2,70 | 0,80 - 1,80 | - | 2,60 - 3,50 |
Mrkev | kg | 1,00 - 2,00 | 1,50 - 1,80 | - | 1,60 - 2,00 | - |
Okurky salát. | kg | 1,80 - 2,00 | 1,80 - 2,00 | 1,40 - 1,60 | 1,80 - 1,80 | 3,00 - 4,00 |
Petržel | kg | 4,00 - 6,00 | 4,00 - 5,00 | 4,50 - 4,70 | 4,50 - 5,00 | 6,00 - 7,00 |
Pór | kg | 2,00 - 4,00 | 3,00 - 4,00 | 2,00 - 2,20 | 1,80 - 2,40 | 3,50 - 4,00 |
Rajčata | kg | 4,80 - 5,30 | 5,20 - 5,40 | 5,20 - 5,60 | 5,00 - 5,00 | 6,00 - 6,50 |
Ředkvička | sv. | 0,80 - 1,50 | 1,00 - 1,30 | 0,50 - 0,70 | 0,60 - 0,70 | 1,00 - 1,20 |
Salát | ks | 0,87 - 1,25 | 0,62 - 0,90 | 0,80 - 0,90 | 1,00 - 1,25 | 0,80 - 1,00 |
Zelí hláv. bílé | kg | 0,65 - 1,00 | 0,80 - 1,00 | - | - | 1,00 - 1,20 |
Zelí hláv. bílé rané | ks | 1,50 - 2,50 | 1,50 - 1,70 | 1,20 - 1,40 | - | - |
Žampiony | kg | 2,50 - 4,00 | 3,50 - 4,00 | 4,00 - 4,70 | 4,00 - 4,00 | 4,50 - 5,00 |
Pramen : Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 38/2001, 28.5. 2001
Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie ESP/MJ
Druh zeleniny | MJ | 21.5.2001 | 14.5.2001 | 7.5.2001 | 23.4.2001 | ||||
| - | min. | max. | min. | max. | min. | max. | min. | max. | |
Paprika červená | Kg | 130 | 140 | 130 | 135 | 190 | 200 | 310 | 320 |
Paprika zelená (ital.typ) | Kg | 90 | 110 | 80 | 120 | 90 | 120 | 180 | 280 |
Paprika zelená velká | Kg | 60 | 70 | 70 | 75 | 100 | 110 | 120 | 130 |
Okurky skleníkové | Kg | 35 | 55 | 35 | 60 | 40 | 90 | 90 | 120 |
Květák | Kg | 40 | 90 | 80 | 100 | 60 | 100 | 45 | 60 |
Pramen: FAMMU/FAPA - Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 21.5. 2001
NTISCR

Zahraniční trhy
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rajčata zlepšují funkci plic a zrak
Mezinárodní přírodovědecké symposium, sponzorované Americkou nadací pro zdraví (American Health Foundation), které bylo pořádáno v dubnu, zveřejnilo, že při výzkumu, týkajícího se redukování rizika srdečních chorob a rakoviny, bylo náhodně zjištěno, že rajčatové výrobky mohou snížit riziko poškození plic ozonem.
Studie prezentovaly další potenciální výhody konzumace rajčatových výrobků, včetně ochrany proti degeneracím sítnice, šedým zákalům a jiným očním chorobám. Právě karotenoid lykopen, který je obsažen v rajčatech, je důležitým prvkem při zlepšování onemocnění plic a zraku.
Vědci z Agentury na ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency) v Severní Karolině zjistili, že u jednotlivců, kteří byli vystaveni ozonu po dva týdny, se zvýšil obsah plicního lykopenu po konzumaci zeleninového džusu o 12 % a o 20 % se snížilo oxidativní poškození DNA u plicních buněk. Poškození tohoto typu jsou způsobena vysokým obsahem ozonu v atmosféře, což je i jedna z příčin znečištění životního prostředí.
Frederick Khachik, PhD, z Univerzity v Marylandu, prezentoval zprávu, která ukazuje, že karotenoidy včetně lykopenu chrání oči proti oxidativnímu ohrožení. Lykopen je obsažen velkou měrou v očních tkáních kromě sítnice a čoček.
(Fruit and vegetable, květen 2001)
Pěstitelé sadby bojují s hnědou bakteriální hnilobou (Xanthomonas campestris)
Významná část pěstitelů zeleniny nakupuje sadbu a tak je závislá na tom, zda tato sadba bude kvalitní a zdravá. Pěstitelé sadby zprostředkovávají nákup osiva a prodávají sadbu pěstitelům a není překvapující, že pak se potýkají s řadou problémů. Sdružení producentů a množitelů sadby se v listopadu loňského roku sešli s vedoucím odborného týmu panem Dr. Davidem Grayem, aby prodiskutovali dosavadní výsledky zaměřené na pěstování sadby.
Hnědá bakteriální hniloba košťálovin zaznamenala v posledních letech zvýšený výskyt v západní a mokřejší části Anglie, zejména na přezimujících porostech. Pan Dr. Steve Roberts řekl účastníkům semináře, že obdržel od MAFF grant, který mu umožní zkoumat a studovat epidemiologii této choroby v květákové oblasti Cornish. Řekl, že hnědá bakteriální hniloba košťálovin je způsobována bakteriálním patogenem Xanthomonas campestris patovar campestris. Rozeznává se 6 ras této choroby s ohledem na specifičnost hostitele. Z jeho zkušenosti je rasa 1 nejrozšířenější a napadá hlavní druhy košťálovin. Testy prokázaly, že tento patogen napadá i řadu plevelů rodu brukvovitých, ty však nebyly určovány s ohledem na to, že nejsou zdrojem infekce.
Teplo, mokro a vlhko jsou příznivé podmínky pro šíření ve všech vývojových stadiích, počínaje sadbou. Infekce se většinou děje hydathodami, někdy též průduchy Zřetelné jsou póry po okrajích listů košťálovin, které zasychají vlivem nedostatečného přísunu vody při současné plynulé transpiraci. Choroba se vyznačuje tím, že listy žloutnou od okraje a vytváří se ohraničení ve
tvaru „V“. Odhaduje, že jedno postižené místo dokáže nakazit až miliardu buněk.
Zdroje infekce
Studium prokázalo, že osivo je bohužel primárním zdrojem infekce. Ze 49 testovaných partií květáku byla na 25 případech prokázána přítomnost patogena, u některých partií ve velmi nízkém množství. Překvapující je, že všechny tyto partie vyhověly podmínkám zkoušek dle normy ISTA. Tento test by měl odhalit jedno infikované semeno ze vzorku 10 000 ks, za předpokladu, že nese zárodek nejméně 100 buněk patogena. Pokus provedený za účelem zjištění přenosu osivem na sadbu ukázal, že jednoduchá buňka patogena přítomna na semeni má asi 1 % šance infikovat sadbu, takže se tento postup ukázal jako nepřiměřený. Nicméně vysvětlil, že tento test byl pro osivo destruktivní a ukázal na potíže, které by při důslednějším postupu mohly znamenat vyloučení osiva z prodeje, což je ekonomicky neúnosné.
Šíření
Pokusy potvrdily, za simulovaných pěstebních podmínek, že hnědá bakteriální hniloba se může snadno šířit od jednoho infikovaného semene, aby napadla jak sousední buňky sadbovačů, tak i sadbovače přilehlé i za předpokladu, že závlaha je prováděná pohyblivým postřikovým rámem. Stupeň infekce může dosáhnout po šesti týdnech až 98 % v závislosti na intenzitě zavlažování. V protikladu k tomu se choroba nešířila, pokud se zavlažovalo spodem - kapilaritou. Práce prokázala, že efekt způsobený „oplachem“ vodními kapkami shora je nejefektivnější způsob pro šíření hnědé bakteriální hniloby při pěstování sadby košťálovin a signalizuje nutnost zkoumat podrobněji způsoby závlahy používané při pěstování sadby.
NTISCR

Zahraniční trhy
Kurzy devizového trhu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Následná diskuse účastníků ukázala na to, že nebude snadné pro pěstitele změnit způsob závlahy - přechod z horní na spodní. Vyžádalo by si to náklady na vybudování perfektního povrchu, nivelaci podlah, aby bylo dosaženo stejnoměrnosti. Není to také jednoduché v důsledku dalších problémů, jakými je čistota závlahové vody, což dále vyúsťuje v otázky týkající se hygieny a desinfekce takových ploch ve sklenících.
Pěstitelé produkující zeleninu v chráněných prostorách získali již užitečné zkušenosti jak provádět vůči životnímu prostředí šetrnější způsoby desinfekce, které jsou vysoce efektivní, neprodukující škodliviny a toxické látky.
Práce ve Wellesbourne ukázaly, že partie infikovaných rostlin mohou být zdrojem šíření infikovaného materiálu, avšak pan Steve Roberts si myslí, že zbytky rostlin, použité sadbovače, kompost-substrát a použité nedesinfikované zařízení pro plnění a výsev sadbovačů byly potencionálními zdroji choroby a naléhal na pěstitele, aby zvýšili pozornost na hygienu procesu. Varoval pěstitele sadby, kteří pěstují sadbu v sadbovačích přímo na zemi ve sklenících a používají horní závlahu, že vytváří ideální podmínky pro šíření této choroby.
(Podle ZUČM, The Vegetable Farmer-December 2000, s. 20-21)
Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 31. 5. 2001
1 EUR - 34,135 Kč | 100 SKK - 79,523 Kč | 1 PLN - 9,926 Kč | 1 DEM - 17,453 Kč |
1 FRF - 5,204 Kč | 1 NLG - 15,490 Kč | 1 USD - 40,20 Kč | 100 ESP - 20,516 Kč |
Vydavatel: | Odpovědný pracovník | Komoditní manager |
NTISČR![]() | Ing. František Vaníček, CSc. nám. ředitele VÚZE | Ing. Hana Strnadlová Eva Vilhumová |
Výzkumný ústavzemědělské ekonomiky | tel.: 02/6273148 fax: 02/6273020 | tel.: 02/22 000301 fax: 02/6273020 |
Mánesova 75 | e-mail: vanicek@agrec.cz | e-mail: strnadlova@agrec.cz |
Praha 2, PSČ 120 58 | - | - |
Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

).
V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici
Máte-li e - mailovou adresu, prosíme vás o její sdělení sl. Evě Vilhumové (t. č.: 02/22000308, e mail: vilhumova@agrec.cz) v zájmu rychlejšího doručování Zprávy o trhu zeleniny!
Děkujeme NTIS ČR

Zdroj: VÚZE, 4. 6. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 11:47




