Agris.cz - agrární portál

Chovatelé masného skotu žádají jasnou identifikaci hovězího

19. 6. 2001 | Agris

Doplnění systému Centrální evidence zvířat o sledování zvířete od porážky ke konečnému spotřebiteli požaduje ve svém prohlášení Český svaz chovatelů masného skotu (ČSCHMS). Agrisu jej dnes poskytl předseda ČSCHMS Jan Chytil.

U balíčkového masa by měla být podle svazu zavedena individuální identifikace, která by měla obsahovat systém chovu, číslo zvířete, datum narození a porážky, druh plemene a takzvanou obchodní třídu jatečně upraveného těla.

Svaz doporučuje zavést kategorii mladé pastevní tele a tuto kategorii preferovat z hlediska spotřebitele. Svaz totiž očekává, že dopad výskytu BSE v ČR omezí export této komodity do zahraničí, pro spotřebitele přitom znamenají mladá telata nejkvalitnější kategorii hovězího masa.

ČSCHMS navrhuje ve svém prohlášení z lidské konzumace zcela vyloučit veškeré krávy starší pěti let a maso z nich využít k produkci krmiv pro masožravce. Maso z krav z dojných systémů mladší pěti let by mělo být legislativně i veterinárně vyloučeno z kategorie výsekové maso. K produkci výsekového masa by však mohly být použity krávy masných plemen, avšak pouze do stáří pěti let - starší kusy by měly sloužit pouze jako surovina k výrobě masných výrobků.

ČSCHMS přitom "bezvýhradně podporuje rozhodnutí Státní veterinární správy ČR a ministerstva zemědělství testovat na BSE veškerý skot starší 30 měsíců". "Žádáme ale také neprodleně zavést klasifikaci JUT (jatečně upravených těl) podle normy ČSN 466120 z dubna 2000 systémem SEUROP," uvádí se v materiálu.

ČSCHMS podle Chytila zastupuje všechny domácí chovatele, kteří ve svých chovech produkují "nejen zdravotně nezávadné maso, ale zároveň maso kvalitativně a kulinářsky na vyšší úrovni, než na jakou je běžný konzument zvyklý".

Plné znění dokumentu najdete ve zpravodajství Agris ze dne 19. června 2001


Zdroj: Agris, 19. 6. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 18:36