Agris.cz - agrární portál

Avokádo - zdroj zdraví

4. 7. 2001 | ÚZPI

Podle nejnovější studie zpracované na univerzitě v Los Angeles (UCLA) obsahuje avokádo téměř dvojnásobné množství vitaminu E oproti dosud uváděným hodnotám, a představuje tak nejbohatší ovocný zdroj účinného antioxidantu. Vitamin E je považován za látku zpomalující proces stárnutí a působící preventivně proti srdečním chorobám a běžným formám rakoviny neutralizací volných radikálů, které by mohly poškozovat buňky. Dále bylo zjištěno, že avokádo má z dvaceti nejčastěji konzumovaných druhů ovoce nejvyšší obsah luteinu. Lutein je karotenoid, který napomáhá v prevenci některých očních chorob, jako šedý zákal nebo degenerace sítnice, což jsou nejčastější příčiny ztráty zraku ve vyšším věku. Avokádo obsahuje rovněž glutathion, který působí jako antioxidant a ničí volné radikály. Obsah ß-sitosterolu, který napomáhá snižovat krevní tlak, je v avokádu čtyřikrát vyšší než v ostatních druzích ovoce. V kombinaci s mononenasyceným tukem zesiluje ß-sitosterol v avokádu jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu.

BW HealthWire, 18.6.2001


Zdroj: ÚZPI, 4. 7. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 12:06