Využití identifikace sterolů pro průkaz autenticity olivových olejů
17. 7. 2001 | ÚZPI
Falšování olivového oleje přídavky oleje slunečnicového, sójového nebo řepkového lze identifikovat na základě stanovení obsahu delta-7-stigmastenolu (přídavek slunečnicového oleje), campesterolu (přídavek sójového oleje), resp. brassicasterolu (přídavek řepkového oleje). Zvýšení obsahu těchto markerových sterolů proti povoleným hodnotám umožňuje rozeznat přídavek již 5-10 % olejů. Touto metodou byla též hodnocena autenticita čtyř olivových olejů z výstavy SIAL a deseti panenských olivových olejů z pražské tržní sítě a bylo zjištěno, že žádný z těchto olejů nevykazoval prvky falšování.
Czech J. Food Sci., 2001, 19 (3) 97-103.
Zdroj: ÚZPI, 17. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 03:54
