Éterické oleje odstraní zápach
20. 7. 2001 | ÚZPI
Zápach kejdy bude zřejmě možné zmírnit nebo mu zcela zabránit použitím éterických olejů. Výzkum amerických vědců ukázal, že jeden gram éterického oleje získaného z oregana (carvacrol) nebo z tymiánu (thymol) na půl litru kejdy postačí k tomu, aby těkání mastných kyselin, které způsobuje hnilobný zápach, bylo na několik týdnů zastaveno. Kromě toho se zdá, že éterické oleje mohou omezit rozmnožování choroboplodných zárodků v kejdě.
DLG-Mitt., 2001, č. 7, s. 11 (DK)
Zdroj: ÚZPI, 20. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 09:16
