Agris.cz - agrární portál

Bylinné produkty mohou být škodlivé

23. 7. 2001 | ÚZPI

FDA zaslala dopis výrobcům přírodních potravin, ve kterém je seznamuje s novými poznatky o kyselině aristolochové, která může být obsažená v dietetických doplňcích. Současně vyzvala výrobce a distributory, aby přezkoumali své výrobní postupy a zajistili, že produkty na bázi bylin nebudou obsahovat aristolochovou kyselinu.

Podle FDA představuje kyselina aristolochová vážné nebezpečí, které může ohrožovat život. Jde o silný karcinogen a nefrotoxin, který je obsažen především v rostlinách z čeledi Aristolochiaceae. Během posledních několika let bylo zaznamenáno několik případů vážného onemocnění ledvin po konzumaci výrobků obsahujících aristolochovou kyselinu. V Belgii se dává více než 100 případů tohoto onemocnění do souvislosti s konzumací bylinných produktů obsahujících aristolochovou kyselinu. Vždy se prokázalo, že jejím zdrojem byly byliny z výše uvedené čeledi.

FDA v dopise uvádí, že se na zdravotní rizika spojená s konzumací aristolochové kyseliny zaměří další výzkum. Tuto informaci získala ze zemí, kde byly nežádoucí reakce na kyselinu aristolochovou zaznamenány. Jde o varování spotřebitelů.

Food Engineering, 2001, č. 5, s. 31


Zdroj: ÚZPI, 23. 7. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 18:15