Nový potravinový kodex pro Austrálii a Nový Zéland
26. 7. 2001 | ÚZPI
Potravinový úřad Austrálie a Nového Zélandu (ANZFA) strávil několik let prověřováním předpisů obsažených v australském "Food Standards Code" a v "New Zealand Food Regulations", přičemž provedl rozsáhlou reformu těchto předpisů. Výsledkem se stal soubor "Australia New Zealand Food Standards Code" navržený výborem pro australské a novozélandské normy (ANZFSC) v listopadu 2000 a zahrnující ve 29 obsáhlých předpisech pravidla pro všechny potravinové komodity. Tyto předpisy vznikaly zapracováním 76 předpisů původně australských a 223 původně novozélandských. Nosnými principy při sestavování těchto předpisů byla ochrana zdraví spotřebitele, ochrana před falšováním a současně nevyvíjení nepřiměřeného tlaku na náklady vydané průmyslem, které by se pak nežádoucím způsobem odrazily ve spotřebitelských cenách. Nově navržené předpisy jsou moderní a jsou v nich skloubeny pozitivní požadavky všech zúčastněných skupin. Pomocí těchto předpisů se zvýší informovanost spotřebitelů v důsledku uvádění řady údajů na obalech, zmenší se svázanost výrobců zrušením dlouhá léta používaných předepsaných receptur. Je vytvářen tlak na využívání kódů pro praxi a na vlastní řízení jakosti. Je snaha o kompatibilitu s Codex alimentarius a dalšími mezinárodními předpisy.
Vedle tohoto souboru norem existují v jednotlivých státních útvarech Austrálie a Nového Zélandu některá další nařízení, kterým se např. regulují některé průřezové otázky (zacházení se zvířaty, obsah pesticidů aj.).
Nově navržený kodex sestává ze tří částí. První část obsahuje všeobecné předpisy týkající se všech potravin (označování, aditiva, GMO, potraviny nového typu, ozařování) a pouze pro Austrálii mikrobiologické limity, limity kontaminantů a reziduí a normy pro některé procesy. Ve druhé části jsou zahrnuty předpisy pro skupiny potravin. Třetí část platí jen pro Austrálii a obsahuje předpisy pro zajištění nezávadnosti. Pro tuto oblast má Nový Zéland vlastní soubor požadavků.
Pokud ANZFSC schválí tento spojený kodex a lhůtu 2 roky pro jeho zavedení, budou mít výrobci dost času na provedení potřebných změn. V přechodné fázi bude možno pro každou potravinu používat buď dosavadní nebo nové předpisy, ale nikoli obojí dohromady.
Návrh kodexu lze nalézt
Food Austral., 52, 2000, č. 12, s. 538-541
Zdroj: ÚZPI, 26. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:17
