Agris.cz - agrární portál

Setuza zpracuje řepku efektivněji

1. 8. 2001 | Hospodářské noviny

Dokončená investice zvýší kapacitu firmy o padesát procent

Stanislav Šetina

Olejnatá semena začala včera v novém zařízení zpracovávat firma Setuza Ústí nad Labem. Řepku z letošní sklizně už lisuje s výrazně vyšší rentabilitou. Investice do zpracovatelského zařízení dosáhla půl miliardy korun a v plném provozu bude do dvou měsíců. Setuza má ročně zpracovávat až 600 tisíc tun řepkového semene, slunečnice a rovněž sójové boby.

O vybudování nové extrakce, lisovny, filtrace a technologie na úpravu olejnatých semen v areálu podniku rozhodli akcionáři loni. Generálním dodavatelem stavby se stal německý Krupp. Investice, která zvýší dosavadní kapacitu produkce rostlinných olejů v Setuze o 50 %, je zčásti kryta z nerozděleného zisku společnosti z minulých let a částečně i z bankovního úvěru.

Setuza se po sloučení s Lukanou stala největším tuzemským zpracovatelem olejových komodit. Tržní podíl nejvýznamnější produkce, tedy jedlých olejů, přesáhne tři čtvrtiny domácího trhu. Převážná většina letos zpracovaných olejnatých semen je určena k potravinářské výrobě, pouze třetina řepky je pro technické účely, zejména k výrobě bionafty.


Zdroj: Hospodářské noviny, 1. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 16:06