O.K. Servis nabídne koncem roku potravinářům "elektronický nos"
2. 8. 2001 | ČTK
Takzvaný elektronický nos, který umí pomocí sensorů zachytit a rozlišovat vůni či pach jakéhokoli výrobku, plánuje koncem roku nabídnout tuzemským výrobcům potravin společnost O.K. Servis. Zařízení by mělo umožnit vyšší standardizaci výroby a častější rozbory, řekl dnes novinářům Jan Kašpar, obchodní ředitel firmy, která je dodavatelem laboratorní techniky a ingrediencí pro potravinářský průmysl. Přístroj by měl být podle Kašpara například schopen na základě pachů posoudit druh, respektive původ kávových bobů. Počítá se i s tím, že bude s to zachytit pachy spojené s mikrobiálním kažením potravin a již nyní je možno ho využít k zjištění přepáleného oleje. Jeho praktické uplatnění O.K. Servis vidí také ve vinařství. Sledování parametrů potravin je podle Kašpara v tuzemsku na dobré úrovni zejména v obilnářství a pekárenství, kde svůj vliv uplatňují velké nadnárodní firmy, jako je Nestlé nebo Danone. Stejně je tomu v mlékárenství, kde zase nekvalitní vstupní surovina působí technologické problémy. Poněkud zaostává masný průmysl, který zohledňuje hlavně zdravotní nezávadnost, uvedl Kašpar. Kvalita suroviny zde není takovým problémem, jako je tomu třeba u mlékáren, doplnil. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben k tomu uvedl, že veterinární dozor v podnicích, které zpracovávají vstupy živočišného původu, nepropustí do výroby nic, co by neodpovídalo přísným hygienickým normám. Jde zejména o stanovené cizorodé látky.
Zdroj: ČTK, 2. 8. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 21:42
