Potravinářské výrobky by měly být označovány údaji o přítomnosti trans-tuků
3. 8. 2001 | ÚZPI
Podle výsledků nejnovější nizozemské studie mohou být tuky s obsahem trans-kyselin škodlivější pro srdce než nasycené tuky. V rámci výzkumu byl zjišťován vliv trans-tuku obsaženého ve smažených výrobcích a tepelně zpracovaných potravinách jako jsou biskvity, krekery a jemné pečivo, resp. nasyceného tuku v mase, másle a některých mléčných výrobcích, na funkci cév a hladinu cholesterolu. Skupina 29 zdravých dospělých nekuřáků dostávala dvě různé diety. U "trans-diety" bylo z celkového energetického obsahu hrazeno trans-tukem 9,2 %, "sat-dieta" obsahovala stejný podíl tuku nasyceného. Účastníci experimentu dodržovali tyto diety po dobu 4 týdnů a po této době si na další 4 týdny diety prohodili. Během šetření byla u participantů sledována funkce cév měřením rychlosti jejich rozšiřování v závislosti na krevním toku. Relativně špatná roztažnost cév je znakem rizika srdečního onemocnění. Výsledky šetření ukázaly, že "trans-dieta", v porovnání se "sat-dietou", redukuje takto měřenou funkci cév o 29 % a současně snižuje o pětinu hladinu HDL-cholesterolu. Již dříve bylo zjištěno, že trans-tuky, podobně jako nasycené tuky, rovněž zvyšují hladinu LDL ("zlého")-cholesterolu. Tyto závěry naznačují, že trans-mastné kyseliny zvyšují riziko srdečních onemocnění více, než přívod nasycených tuků. Podle názoru výzkumného týmu by společnosti vyrábějící potraviny jako jsou koblihy, krekery a podobně, měly vyznačovat na etiketě zda, a v jakém množství jsou ve výrobku obsaženy trans-tuky. Podobně by se v restauracích měl ke smažení používat rostlinný olej namísto tuhých tuků, získávaných hydrogenací olejů za pokojové teploty. Hlavním zdrojem trans-tuků v současné stravě jsou předpečené výrobky a smažené potraviny pro rychlé občerstvení. Tyto výrobky totiž nemají žádné označení, takže spotřebitel neví, jaké množství trans-tuků konzumuje. Podle citované studie představují u americké a nizozemské populace trans-tuky 4-7 % tuku přijímaného potravou.
Zdroj: ÚZPI, 3. 8. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 00:40
