Agris.cz - agrární portál

Němcům chutnají čeští kapři

3. 8. 2001 | Mladá fronta Dnes

Stále více ryb z českých rybníků končí na stolech spotřebitelů v zahraničí, především v Německu. Zájem o ryby navíc roste i na tuzemském trhu. To jsou poslední měsíce většiny českých rybářských společností. V loňském roce tak například tuzemské firmy vyvezly 9,2 tisíce tun ryb oproti osmi tisíci tunám v roce 1999. Rostoucí zájem o rybí maso a výrobky z ryb potvrzuje i vývoj v prvním pololetí letošního roku. Za prvních šest měsíců překonal export hodnoty ze stejného období předchozího roku o šest set tun. Zvyšující se zájem o české ryby a chladnější jarní počasí, které chovu ryb příliš nepřálo, v letošním roce pravděpodobně způsobí, že rybího masa nebude na trhu nazbyt. "Ryb bude letos méně než v předchozích letech. Vlivem počasí přírůstky nesplnily naše očekávání. Pokud loňské výlovy dosáhly rekordní hodnoty 19,5 tisíce tun, letos očekáváme množství okolo 18 tisíc tun. Záležet však bude na tom, jaké počasí bude panovat v dalších měsících," uvedl generální ředitel Klatovského rybářství Jaroslav Průcha, který je zároveň i předsedou rady Rybářského sdružení ČR. Trend příklonu spotřebitelů k rybímu masu má několik příčin. Podle odborníků například řada lidí volí konzumaci ryb jako součást zdravějšího životního stylu. Podstatné pro odbyt rybího masa bylo loni a letos i to, že lidé v zahraničí i tuzemsku zareagovali na zprávy o nemoci šílených krav a výskytu slintavky a kulhavky. "Na jídelníčku pak spotřebitelé začali častěji nahrazovat červené maso bílým," vysvětluje Václav Šilhavý, ředitel českého Rybářského sdružení, které zastřešuje většinu českých rybářských společností. Zvyšující se náklady na krmiva, energie, mzdové prostředky a zároveň silně rostoucí poptávka po rybím mase v cizině vedla rybáře ke zvýšení cen pro zahraniční odběratele. Ti v současné době zvyšují cenu za kilogram kapra z 2,8 německé marky na tři marky. "Musíme reagovat na růst nákladů a cena by měla odpovídat i kupní síle v zahraničí," uvedl Jaroslav Průcha. Největším odběratelem českých ryb je tradičně Německo, s odstupem následované Belgií. Na tuzemský trh dodávají nyní rybáři kilogram kapra obchodníkům obvykle v cenách vyšších než padesát korun. "Výsledná cena na pultech obchodů závisí na tom, jakou marži zvolí prodejci," konstatuje Průcha, jenž zatím nechtěl spekulovat o cenách, které by měly o Vánocích panovat. Stále více lidí volí při koupi ryb již zpracované maso. "Trend jednoznačně směřuje k hotovým výrobkům a polotovarům," sdělil Jaroslav Průcha. Jeho slova potvrzují například i výsledky zpracovny Klatovského rybářství - ta za první pololetí letošního roku dodala na trh 160 tun rybích výrobků, tedy o padesát procent více než ve stejném období roku předchozího.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 3. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 20:25