Agris.cz - agrární portál

Prodej čerstvé zeleniny a ovoce má pevná pravidla

6. 8. 2001 | Zemské noviny

Nenechte se nachytat výhodnou cenou, za kterou však obvykle dostanete jen nekvalitní zboží, jež může být i závadné .

Zelenina z vlastní zahrádky je báječná věc, ale ani na venkově nemusí mít každý tuto příležitost k obohacení jídelníčku. A tak nezbývá než prozkoumat nabídku obchodů a tržišť a porovnat i ceny. A tady bývá kámen úrazu.

Tradovalo se, že nejlepší zboží mívají zelinářské stánky na tržištích. To už zpravidla neplatí, pokud nejde o přímý prodej zemědělských podniků a družstev. Dnes už odebírají zeleninu ze stejných velkoobchodů majitelé stánků i prodejen kamenných. A nutno říci, že se v obojích dá setkat se stejnými nešvary.

Nestandard i výkroje

Ještě stále si spotřebitel může občas přečíst na tabulce s výhodnou cenou upozornění, že se jedná o nestandard. Obvykle jde o zeleninu, ale také o ovoce, jejichž ceny se pohybují ve vyšších cenových relacích. Takové konání nelze nazvat jinak než bezostyšný podvod a zákazník by měl upozornit příslušný inspektorát České zemědělské a potravinářské inspekce. Zákon totiž prodej tzv. nestandardu nepřipouští. Totéž se týká i tzv. výkrojů, cenově obvykle ještě lákavějších. V tomto případě lze už dokonce mluvit také o zdravotních rizicích. Zákon totiž zakazuje prodávat zeleninu i ovoce napadené hnilobou či plísní. Aby si alespoň částečně přišli na své u dražšího zboží, které špatně skladovali, třeba při nesprávné teplotě nebo vlhkosti, prodejci se zmíněný zákaz snaží obejít tím, že napadenou část zeleniny odkrojí a zbytek nabídnou za nižší cenu. Při našem nedávném průzkumu jsme objevili například takto upravené salátové okurky za šest korun a banány za deset. Zákazník by lákavé ceně neměl podlehnout, i když se mu nabízená část zdá neporušená. I ta může být totiž napadena nebezpečnými mykotoxiny, karcinogenním produktem metabolismu plísní. Čerstvá zelenina se musí vždy prodávat vcelku. Objeví-li se na pultě například půlený meloun nebo rozdělená hlávka zelí, jedná se už podle zákona o potravinách o surovinu zpracovanou, jejíž prodej se řídí podle jiných předpisů.

Na co si dát pozor

Prodejci smějí nabízet jen zdravou a dostatečně pevnou zeleninu, bez cizího pachu, chuti a škůdců. Nesmí mít ani příliš vlhký povrch. Protože nejlepší obranou je především dobrá informovanost, uvádíme několik jevů, jichž by si měl zákazník při nákupu čerstvé zeleniny vždy povšimnout. I přesto, že je právě nyní její sezona, nejsou ceny této komodity právě nízké, takže se je vyplatí respektovat. Papriky a kapie nesnášejí dlouhé skladování. Na plodech se to pak projeví svrasknutím slupky, nebo dokonce hnilobou u stopky a ve špičce. Ani nad malým otlakem by neměl spotřebitel mávnout rukou, právě tam bývá vstupní brána hniloby. Pokud se spotřebitel přece jen rozhodne koupit si měkká nebo popraskaná rajská jablka, měl by je urychleně zpracovat. Obojí totiž signalizuje v lepším případě přezrálost, v horším počínající hnilobu. Občas se lze na pultech setkat také s ředkvičkami posetými černými flíčky. To je znamení, že zeleninu už napadla plíseň, na řezu pak bývá znatelná černá mapa. U kořenové zeleniny si zase prodejci občas záměrně pletou pastiňák s petrželí. Pomoc je snadná, stačí si přivonět, aroma kořenu pastiňáku je výrazně sladší a méně kořenité. Zelenina se nesmí prodávat naklíčená. S tím se lze často setkat hlavně u česneku. Do prodeje nesmí přijít ani hlavičky ztrouchnivělé, tedy napadené houbovou chorobou, či tzv. porostlé, kdy je už na stroužcích zelená nať. U pěstovaných hub, žampionů a hlívy ústřičné, balených či přímo vážených, musí být vždy viditelně uvedena doba použitelnosti, kterou nelze nikdy prodlužovat.

Nejčastější vady čerstvé zeleniny při prodeji:

* vrásčitá paprika byla dlouho skladována, hrozí hniloba

* ředkvičky s černými flíčky - už je napadla plíseň

* praskliny na rajčatech - vstupní brána hniloby

* naklíčená zelenina se nesmí prodávat

* ztrouchnivělý česnek je napaden houbovou chorobou


Zdroj: Zemské noviny, 6. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 22:17