Agris.cz - agrární portál

Zelináři konkurují supermarketům čerstvým zbožím

9. 8. 2001 | Slovo

Mnoho zákazníků chodí nakupovat ovoce a zeleninu na tržnici nebo k malým soukromým prodejcům. V současné době se ale velice rozrůstá nákupní síť nejrůznějších supermarketů a hypermarketů, které přetahují zákazníky témeř ve všech oblastech prodeje. Přesto se malí živnostníci nevzdávají.

"S prodejem je to v poslední době velice špatné. Jednak jsou dovolené, a potom v hypermarketech mají stejný sortiment zeleniny a ovoce jako mám já, ale mnohem levnější. Je velice těžké stanovit optimální cenu, když ve velkých obchodech prodávají zeleninu a ovoce o několik korun levněji než ji ve skladech nakoupím," stěžuje si mladoboleslavský majitel obchodu se zeleninou a ovocem Jiří Dohnal.

Přesto ale řada zákazníků žádá potraviny u drobných prodejců a stánkařů. "Jednoznačně preferuji kvalitu před cenou. Nejsem na tom zdravotně nejlépe, a tak konzumuji hodně zeleniny a ovoce. Bydlím kousek za Boleslaví, ale tu tašku s nákupem z trhu si vždycky ráda donesu domů," vysvětluje aktivní důchodkyně Anděla Srbová.

Sortiment na tržištích se téměř neliší od nabídky zeleniny a ovoce v kamenných obchodech nebo v malých stáncích. "V současné době se i u nás projevuje západní trend nakupovat třeba každý den, ale vždy čertsvé a po malých množstvích. Nakupující si přejí hodně rajčata, papriky, melouny, broskve a nektarinky. Na odbyt jdou ale také okurky na nakládání. Musí však být akorát. Zákazníků ale stále ubývá a zvlášť úterky, kdy je veliký trh na boleslavském Městském stadionu, je to špatné. Velkou roli také hrají dovolené," řekla prodavačka Věra Tomášová ze zeleninového stánku v Mladé Boleslavi.

V poslední době si zákazníci nejvíce stěžují na nedostatek kvalitních jablek. "Většinu ovoce, ale částečně i zeleninu bereme z velkoobchodů, kam je dovážena z ciziny. Stejně tak máme z dovozu i jablka, a tak jsou také o nějakou tu korunu dražší. Na druhou stranu nám zde ale jablka dodaná od českých pěstitelů leží třeba několik týdnů a zákaznící stejně nakupují drahá jablka z dovozu. Ta sice na první pohled vypadají lépe, jedno jako druhé, ale málo kdo ví, že během sezony jsou i pětadvacetkrát ošetřovány nejrůznějšími postřiky," vysvětluje Tomášová.

Pro drobné pěstitele tak nastává problém, kam s ovocem z velikých sadů. "V dnešní době neexistují žádné výkupy, takže pokud sadaři nemají chladné sklepy nebo prostory, kam mohou ovoce uskladnit přes zimu, zbývá jim jen jediná šance. Jezdit a nabízet vypěstované produkty po drobných živnostnících," poznamenává Tomášová.

Drobní odběratelé si nemohou dovolit ve skladech nakupovat velká množství jednotlivých druhů potravin, a tak mnohdy na jejich pultech chybí i základní druhy zeleniny nebo ovoce. "Záleží pouze na nás, co si objednáme, ale nemůžeme mít všechno. Za nějaký čas jsme získali přehled, co zákaznící žádají a naopak, co na pultech leží. Problém je například z čínským zelím, kterého bychom odebrali tak do pěti kusů. Ve skladech vám ale tak malé množství prodat nemouhou a více bychom ho neprodali. Ti mladší by si jej určitě rádi koupili do salátů. Zákazníci vyššího věku preferují ty druhy zeleniny, které se dají tepelně upravit," dodává Tomášová.


Zdroj: Slovo, 9. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 22:26