Agris.cz - agrární portál

Inspekce věnuje ve vedrech víc pozornosti lahůdkám a cukrovinkám

15. 8. 2001 | ČTK

Česká zemědělská a potravinářská inspekce věnuje v letních měsících a horkých dnech zvýšenou pozornost prodeji lahůdek a cukrovinek. Prodej salátů s majonézou, baget, obložených chlebíčků i některých masných produktů je kontrolován po celý rok, v létě je však intenzita kontrol vyšší, řekla dnes mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Výsledky se průběžně zpracovávají, přesnou statistiku nedostatků a postihů z letošního léta bude mít inspekce koncem prázdnin. Spotřebitelé se sami mohou vyhnout zdravotním problémům, když si zvláště u těchto potravin zkontrolují dobu spotřeby a datum minimální trvanlivosti. "Doporučujeme, aby si potraviny dobře prohlédli, pouhým okem lze rozeznat stav použitých uzenin, závadnost zeleniny a podobně," doplnila mluvčí. Pozornost je nutné věnovat i skladování. "Všímat si toho, zda jsou potraviny v chladicích boxech, jak jsou chráněny a podobně," řekla. Na nedostatky mohou lidé inspekci upozornit prostřednictvím jejích internetových stránek www.czpi.cz. Kolejková řekla, že inspektoři nemohou na místě udělit pokutu. V podejně nebo na tržnici může inspekce nařídit nápravná opatření, větší nedostatky řeší ve správním řízení. V současnosti inspektoři kontrolují kvůli teplému počasí především cukrářské a mléčné výrobky v rekreačních a turisticky navštěvovaných oblastech. Inspekce například na Karlovarsku zjistila pouze v některých případech nedodržování skladovacích teplot či prošlé lhůty u potravin. Výskyt nežádoucích mikroorganismů v rizikových potravinách kontroloři nezaznamenali. Inspekce, sídlící v Brně, loni provedla přes 31.800 kontrol, z toho v obchodech 18.000, ve výrobě asi 10.200, ve velkoobchodech zhruba 3500. Odhalila skoro 10.900 vzorků potravin a tabákových výrobků, které nesplňovaly předpisy o zdravotní nezávadnosti, jakosti a označování. Největší problémy kontroloři zjistili u čerstvé zeleniny, lihu a lihovin, révového vína, čerstvého ovoce, studené kuchyně a cukrářských výrobků. Na tyto produkty se kontroly soustředily kvůli jejich velkému zastoupení na trhu. Nejvíce špatných potravin našla inspekce v maloobchodní síti. Do oběhu zakázala loni inspekce uvést potraviny za 26,5 miliónu korun. Ve správním řízení udělila téměř 2900 pokut v celkové výši přes 31 miliónů korun.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 03:39