Agris.cz - agrární portál

Informace na obalech potravin jsou užitečné

22. 8. 2001 | ÚZPI

Spotřebitelé, kteří se zajímají o informace na obalech potravin, snižují příjem tuků ve stravě a zvyšují spotřebu ovoce a zeleniny. K těmto závěrům dospěli vědci ze Střediska pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona v Seatlu v USA na základě telefonické dotazníkové akce u 838 náhodně vybraných dospělých v letech 1995-96 a poté 1997-98. Cílem výzkumu bylo zjistit, zdali lidé mají zájem o změnu svých stravovacích návyků. Spotřebitelé, kteří pravidelně četli informace na obalech, ve sledovaném období dvojnásobně snížili spotřebu tuků. Výrazné změny ve spotřebě tuků byly zjištěny u mladších osob s vysokoškolským vzděláním, u lidí středního věku a žen. Pokles spotřeby tuku u žen byl v porovnání s muži dvojnásobný. Pouze u žen a osob s vyšším vzdělání byl výrazně zvýšila spotřeba ovoce a zeleniny. Z výsledků výzkumu vyplývá, že informace na obalech skutečně pomáhají spotřebitelům v orientaci na trhu. Vzdělávací kampaně z veřejných fondů se musí zaměřit především na muže, mladé lidi a osoby se základním vzděláním.


Zdroj: ÚZPI, 22. 8. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 13:12