Zvýšené náklady při pěstování geneticky modifikovaných rostlin?
22. 8. 2001 | ÚZPI
Výsledky výzkumu, který realizoval WWF (World Wildlife Fund) se ve Švýcarsku staly podnětem pro obnovení diskuse o aplikaci geneticky změněných organismů v zemědělství. Byla provedena analýza oblasti genetické modifikace organismů. Do analýzy byly zahrnuty tyto produkty: pšenice, kukuřice, řepka, brambory, vepřové maso a mléko.
Pověřená poradenská firma Basler + Partner dospěla k závěru, že rolníci používáním GMO nezískají žádné výhody, ale naopak, jejich náklady se nepoměrně zvýší. Toto zvýšení vznikne potřebou oddělovat GMO od tradičních plodin, náklady na získávání surovin, na deklaraci a rozličné kontroly. Přitom bude hrát nemalou úlohu i otázka bezpečnosti potravin. Aby se zabezpečila produkce bez GMO, je třeba porosty chránit před opylením pylem GMO - rostlin. V maloplošném zemědělství, které je pro Švýcarsko typické, bude možné zabezpečit "soužití" obou způsobů produkce pouze s vynaložením velkého úsilí a vysokých nákladů.
Požadavek WWF nepoužívat GMO v zemědělské výrobě podpořila i Unie švýcarských producentů (Union des Producteurs Suisse), dále společnost Bio Suisse a nadace na ochranu spotřebitele. Švýcarský svaz rolníků oznámil, že souhlasí s výsledky studie a podporuje požadavek, aby se do roku 2010 nepovolilo komerční uvolnění GMO.
Organizace GenSuisse a InterNutrition zpochybňují výsledky WWF a považují je za tendenční.
Zdroj: ÚZPI, 22. 8. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 15:21
