Agris.cz - agrární portál

Zdravotní nezávadnost sladovnického ječmene

4. 9. 2001 | ÚZPI

Průměrnou spotřebou 160 l piva na osobu a rok je Česká republika v celosvětovém měřítku na čelním místě ve spotřebě piva na hlavu. Průměrný konzument však vypije množství více než dvojnásobné. Z hlediska ochrany zdraví obyvatelstva je nezbytné sledovat, zda příjem kontaminantů z piva nepředstavuje pro spotřebitele zdravotní riziko. Většina kontaminujících látek v pivu pochází ze surovin, přičemž základní surovinou pro výrobu piva je slad.

Zprávu Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského vystavuje v plném znění na webové stránce odbor potravinářské výroby Ministerstva zemědělství ČR. Zpráva pod názvem "Zdravotní nezávadnost sladovnického ječmene" obsahuje výsledky monitoringu prováděného v r. 1999 těchto cizorodých látek v ječmeni: N-nitrosaminy, těžké kovy, polyaromatické uhlovodíky, biogenní aminy, aflatoxiny, mykotoxiny a pesticidy.


Zdroj: ÚZPI, 4. 9. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 05:25