Agris.cz - agrární portál

GM plodiny prospěšné zdraví

7. 9. 2001 | ÚZPI

Australské Centrum pro vědecký a průmyslový výzkum (CSIRO) vyprodukovalo jako první na světě bavlník, geneticky modifikovaný pro výrobu zdravějších margarinů a jedlých olejů. Bavlníkový olej se v současné době ve značném měřítku využívá jako ingredience pro margariny a stolní oleje především v sektoru rychlého občerstvení. Pro použití v těchto aplikacích se ale olej podrobuje hydrogenaci, při které mohou vznikat jako vedlejší produkt cholesterolzvyšující trans-mastné kyseliny. Olej z GM bavlníku je vhodný na vaření a smažení bez nutnosti hydrogenace. Výrobky připravené z tohoto oleje jsou tudíž zdravější, protože neobsahují trans-mastné kyseliny. Při modifikaci bavlníku byly "vypnuty" bavlníkové geny, které normálně konvertují kyselinu olejovou, mononenasycenou mastnou kyselinu, na polynenasycené mastné kyseliny. Polynenasycené mastné kyseliny jsou sice nutričně hodnotné, ovšem rozkladem za vysokých teplot se stávají pro potravinářské účely nevhodnými. "Vypnutím" genů, produkujících polynenasycené kyseliny byl poprvé připraven bavlníkový olej s přirozeně vysokým obsahem kyseliny olejové. Při modifikaci bavlníku nebyly přidány žádné cizí geny, pouze bylo vloženo malé množství vlastní bavlníkové DNA. Bavlníkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové zůstává stabilní i za vysokých teplot a je proto vhodnou náhražkou hydrogenovaných a saturovaných olejů. Pracovníci CSIRO použili genovou techniku úspěšně i pro změnu poměru nasycených mastných kyselin v bavlníkovém oleji, který je pak vhodnou ingrediencí pro výrobu margarinu. Bavlníkový olej obsahuje až čtvrtinu nasycených mastných kyselin - stearové a palmitové. Konvenční bavlníková semena obsahují převážně kyselinu palmitovou a pouze relativně malé množství kyseliny stearové. Kyselina palmitová je považována za látku zvyšující krevní cholesterol, zatímco stearová tyto účinky nevykazuje. Proto byla bavlníková semena modifikována i v tomto směru, takže namísto kyseliny palmitové obsahují stearovou a jsou tudíž pro výrobu margarinů mnohem vhodnější. Testování modifikovaných olejů s vysokým obsahem kyseliny olejové, resp. stearové bude uzavřeno do konce letošního roku.

Zdroj: www.uzpi.cz


Zdroj: ÚZPI, 7. 9. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 14:58