Agris.cz - agrární portál

Moštárny jsou poloprázdné, úroda jablek byla letos slabá

1. 10. 2001 | Právo

Moštárna v Hrádku u Rokycan zeje v sobotu dopoledne prázdnotou. Občas se tady objeví zahrádkář s kyblíkem jablek. Loni v tuhle dobu moštárna praskala ve švech a obsluha lisu nevěděla, kam dřív skočit. "Letos je slabá úroda jablek," stěžoval si hospodář místního zahrádkářského svazu Jaromír Rychlý. "V loňském roce jsme začali moštovat o tři týdny dříve a celkem jsme zpracovali 27 tun ovoce. Lidé čekali ve frontě až dvě hodiny. Sezóna končila teprve těsně před Vánoci. Makalo nás tady sedm, teď na to stačíme tři. Sem tam se někdo objeví. Lidé nosí v průměru deset až dvacet kilo jablek. Je to bída," pokračoval hospodář. Na letošní neúrodě se podle Rychlého podepsalo hlavně počasí. "Stromy krásně odkvetly a pak přišly kroupy a bylo po všem. Jablka, která pohromu přečkala, zase napíchal hmyz, takže brzy shnila," vypočítával Rychlý. Moštárna v Hrádku je jednou z nejstarších v celém okrese. "Začali jsme v roce 1959 ještě na dřevěném ručním lisu. Krátce nato jsme si pořídili hydraulický lis, který přes drobné opravy funguje dodnes. Letos se chystáme moštovací zařízení zmodernizovat. Koupili jsme novou řezačku a lis chceme uzpůsobit tak, abychom více využili jeho kapacitu," řekl Rychlý. Zahrádkáři v Hrádku účtují za zpracování kilogramu jablek dvě koruny. "Bereme pouze očištěná a překrájená jablka. Ideální je tak dvacetikilogramová várka. Po vylisování mošt ještě filtrujeme. Měříme i obsah cukru kvůli zájemcům o další zpracování na víno. Aby nekonzervovaný mošt co nejdéle vydržel, dá se buďto zmrazit, nebo zahřát na osmdesátistupňovou teplotu a pak rychle zchladit," uvedl hospodář.


Zdroj: Právo, 1. 10. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 22:17