Agris.cz - agrární portál

Jezevčíci a teriéři vyštěkávali lišky

1. 10. 2001 | Silvarium

Drtivá většina psů přihlášených do zkoušek norníků, které se konaly v neděli ve Slavíkovicích za účasti třiceti jezevčíků a teriérů, uspěla.

"V prvním kole uspělo 26 norníků, v opravném dva a dva neuspěli," řekl nám včera předseda Okresního mysliveckého spolku Domažlice Svatopluk Konop. Původně byli přihlášeni ještě dva psi, ale s jedním se chovatel nedostavil a druhý musel být ze zkoušek vyřazen, protože nebyl očkován.

Výsledkem je pouze určování na kategorie uspěl nebo neuspěl, pořadí se nevyhlašuje. Zkoušky jsou podle zákona na ochranu zvířat a konají se bezkontaktním způsobem. To znamená, že pes běží v chodbě, do dvou minut se musí zastavit u prvního kotle (doupěte) a hlasitě štěkat na lišku. Ta je za mříží, a tak se zvířata k sobě nemohou dostat. Vše pokračuje stejným způsobem u druhého kotle, kam se pes musí dostat také do dvou minut, a do minuty ke třetímu kotli, kam postupně liška přebíhá. Ke zkoušce jsou střídavě využívány čtyři lišky, jež jsou chovány ve veterinárně uznané stanici.


Zdroj: Silvarium, 1. 10. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 18:21