Závadné potraviny dodávají na český trh dovozci i domácí výrobci
12. 10. 2001 | ČTK
Nynější zjištění, že firma Emil Havelka-ASTRÁL dováží z Indie škodlivé potravinové výrobky obsahující nadlimitní množství olova, rtuti a kadmia, není prvním případem výskytu nebezpečných potravin na českém trhu. Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) museli v minulosti již několikrát zakázat prodej různých potravin, v nichž objevili zdraví škodlivé látky. Nebezpečné potraviny pocházejí mnohdy ze zahraničí, výjimkou však není nález škodlivin ani u českých výrobků. Podnětem pro zjištění donedávna posledního výskytu závadné potraviny na českém trhu byl zákaz prodeje sojové omáčky společnosti Vitana na Slovensku počátkem letošního srpna. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze poté analyzovala vzorky omáček z Vitany i z dovozu na výskyt potenciálně rakovinotvorné látky 3-MCPD (3-chlor-1,2-propandiol). Český výrobek obsahoval 3- MCPD v množství 29 miligramů na kilogram, v ostatních čtyřech vzorcích nebylo zjištěno měřitelné množství této látky, o jejiž škodlivosti v současnosti diskutují odborníci. Vitana se rozhodla prodej omáčky pozastavit. Jelikož ČR zatím nemá pro obsah látky 3-MCPD v potravinách žádné limity, mohou v současnosti sójové omáčky na trh jen se souhlasem ministerstva zdravotnictví. Prvním případem letošního roku bylo zjištění jedovatých semen durmanu ve fenyklovém čaji. Čaj označený "Fenykl obyčejný - Bylinný čaj" od slovenského výrobce HERBEX dovezla do ČR zlínská firma HERBEX CZECHIA. ČZPI prodej výrobku zakázala. V březnu a dubnu zjistila inspekce devět vzorků olivových olejů, které nevyhověly limitům na obsah polyaromatických uhlovodíků. Levný olivový produkt vyráběný z výlisků oliv a označený názvem Aceite de Orujo de Oliva pocházel ze Španělska a inspekce okamžitě nařídila stažení všech nevyhovujících šarží z oběhu. Na základě zjištění ČZPI zahájila kompetentní španělská místa sérii laboratorních analýz, jejichž výsledky rozhodly o stažení nekvalitního oleje z obchodů a zákaz jeho výroby. Letos v dubnu zjistila ČZPI bakterie salmonely v pepři. Pepřovou směs-směs koření od firmy Johann Kotányi, která obsahovala patogenní bakterie salmonely, objevili inspektoři v Hypermarketu TESCO v Hradci Králové, salmonelu v pepři od téže firmy zjistila inspekce také při kontrole velkoskladu potravin UNIKOM v Kutné Hoře. Oba druhy závadného koření dovezla dodavatelská společnost z Rakouska. V loňském roce ČZPI zakázala uvádět do oběhu potraviny za více než 26 miliónů korun, z čehož bylo za 12,5 miliónu výrobků z dovozu. ČZPI rovněž udělila pokuty v celkové výši téměř 31,5 miliónu korun. Nejvíce nevyhovujících vzorků zjistila inspekce u čerstvé zeleniny, lihu a lihovin, révového vína, čerstvého ovoce, studené kuchyně, cukrářských výrobků, masa a masných výrobků a u pekařských výrobků. Nebezpečné potraviny se na českém trhu vyskytovaly i v předchozích letech. Většinou se je podaří zadržet včas, někdy však mohou způsobit i závažná onemocnění či dokonce epidemie. Například v roce 1993 postihla salmonelóza pocházející pravděpodobně z uzených makrel na území celé ČR téměř dva tisíce lidí. Ve vzorcích makrel firmy Varmuža Hodonín byla laboratorně prokázána Salmonella Typhi Murium. Její přítomnost, včetně konkrétního subtypu, byla prokázána i u postižených pacientů. Menší epidemie salmonely jsou v ČR poměrně běžné, a to především v létě. Zatím poslední větší výskyt této nemoci zaznamenali lékaři na přelomu letošního září a října na Zlínsku, kde onemocnělo zhruba 60 lidí. Bakterii hygienici odhalili v cukroví, které z dodaných surovin připravila soukromá cukrářka.
Zdroj: ČTK, 12. 10. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 13:54
