Agris.cz - agrární portál

Trh s hovězím v EU stagnuje, BSE se dál vyskytuje

23. 10. 2001 | ČTK

Spotřeba hovězího masa v Evropské unii dále klesá, trend se však stabilizuje, konstatovali dnes ministři zemědělství na zasedání v Lucemburku. Komisař Franz Fischler je informoval, že podle odhadů EK se letos spotřeba sníží o deset procent ve srovnání s loňským rokem. Podle statistiky zveřejněné Evropskou komisí poklesla spotřeba zatím ve srovnání s loňskem o 5,7 procenta. Nejprudší propad zažily ty země, kde byly případy BSE zjištěny později, tedy Německo, Španělsko a Řecko (o deset procent). Spotřeba vzrostla jedině v Británii, jež sice měla zdaleka nejvíce případů onemocnění dobytka, ale právě proto praktikuje nejdéle přísné kontroly. Zemědělci na krizi BSE nadále silně doplácejí - výkupní ceny mladých býků poklesly o 18,5 procenta a krav dokonce o 30,6 procenta. Nejprudší snížení výkupních cen za poslední dva roky zažily Nizozemsko, Německo a Francie, jedině v Irsku se ceny trochu zvedly. Fischler ministry informoval, že do intervenčních skladů EU bylo vykoupeno 755.00O tun hovězího masa. Vyjádřil naději, že se podaří obnovit export - například Egypt již oznámil, že zvažuje otevření svého trhu hovězímu z některých zemí unie, které představují menší riziko. Komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne ministry informoval, že od ledna do srpna bylo provedeno v unii 4,6 miliónu rychlých testů hovězího dobytka, z nichž bylo 381 pozitivních. Upozornil, že nejmladší nakažené zvíře bylo staré 42 měsíců, což svědčí o tom, že nemoc se nešíří mezi mladší kusy. Za hlavní problém označil zatím nedokončené zkoumání, zda se BSE může přenášet na ovce, a žehral na nedostatek vědeckých informací v tomto směru. Pozastavil se také nad tím, že členské státy nemají dostatečnou kapacitu k ničení rizikových materiálů ze zvířat, tedy hlavy, vnitřností a páteře, stejně jako kostních a masových mouček, které se již nesmějí používat ke zkrmování zvířaty.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 15:56