Agris.cz - agrární portál

Agrofert získal silného vlastníka

12. 11. 2001 | Hospodářské noviny

Novým majoritním vlastníkem skupiny Agrofert, která je nyní v konsorciu s rakouským OMV v užším kole soutěže o koupi státního podílu v koncernu Unipetrol, se stala švýcarská společnost Ameropa AG. Ta je akcionářem již od roku 1996, od kdy držela pět procent Agrofertu, nyní zvýšila svůj podíl na 55 procent. Druhým akcionářem je Andrej Babiš - ten jako fyzická osoba vlastní 35 procent, dalších deset drží jeho firma Agroter.

OTÁZKA: V minulých dnech se stala novým majoritním vlastníkem společnosti Agrofert firma Ameropa AG. Co bude pro Agrofert změna majoritního vlastníka znamenat?

Již na jaře jsme avizovali vstup silného evropského partnera z oboru. Švýcarská skupina Ameropa podpoří Agrofert v další expanzi v zemích střední Evropy a zvažuje také kapitálovou účast v některých projektech. Agrofert již několik let vykazoval velmi dobré a stále rostoucí hospodářské výsledky. Samozřejmě byli i ti, kteří nám nepřáli, a proto alespoň nekorektně a nepravdivě vytvářeli mlžné spekulace kolem jeho akcionářské struktury. Síla a renomé Ameropy již nedává k podobným spekulacím prostor nikomu, kdo se pohybuje v oboru nebo alespoň sleduje informace na internetu a v zahraničním tisku.

OTÁZKA: Pro českou veřejnost je však Ameropa přece jen méně známá firma. Můžete firmu Ameropa stručně charakterizovat a říci, kdo za ní stojí?

Ameropa působí v oblasti chemie, potravinářství a v zemědělství, tedy podobně jako Agrofert. Jak jsem již řekl, je to firma dobře známá všem, kdo se v těchto oblastech podnikání pohybují. Jejím zakladatelem a jediným majitelem je švýcarská rodina Zivy, generálním ředitelem Ameropa Holding je Andreas Zivy, syn zakladatele Felixe Zivy. Do této skupiny patří asi třicet firem, které podnikají v osmnácti zemích celého světa. Doslova od Spojených států přes Evropu, Rusko až po Jižní Koreu.

OTÁZKA: Bude znamenat nová vlastnická struktura změnu v řízení Agrofertu? Co se změní na účasti Agrofertu v soutěži o Unipetrol?

Způsob řízení a práce Agrofertu zůstanou stejné. V soutěži o Unipetrol se pro Agrofert nezmění celkem nic - jenom cítíme větší podporu danou více než padesátiletou zkušeností našeho partnera, která se mimo jiné týká i petrochemie, tedy té oblasti, o kterou má v rámci privatizace Unipetrolu zájem skupina Agrofert.

OTÁZKA: Podle našich informací se na podnikání skupiny Ameropa podílí také kontroverzní miliardář Marc Rich, na kterého byl v osmdesátých letech vydán ve Spojených státech zatykač a kterého omilostnil v poslední den svého mandátu v Bílém domě bývalý americký prezident Bill Clinton...

Nepodílí se nijak na podnikání Ameropy, to není pravda. Je pasívním minoritním akcionářem společnosti Kolmar Petrochemicals AG, v níž je podílníkem - ovšem v pozici finančního investora - také Ameropa. To je stejné, jako kdybych měl deset akcií Microsoftu a tvrdilo by se o mně, že podnikám společně s Billem Gatesem.

OTÁZKA: Skupina Agrofert jako taková nedělá obchody s Marcem Richem?

Ne, nepatří a ani nikdy nepatřil mezi naše obchodní partnery.

Ameropa je soukromá mezinárodní společnost, která působí v oblasti petrochemie a obchoduje s obilím a hnojivy od roku 1948. V petrochemii se zabývá obchodem především s aromatiky, rozpouštědly a plasty zejména v oblasti střední Evropy. Dceřiné firmy holdingu se soustřeďují na různé oblasti podnikání, například společnost Römerquelle je hlavní výrobce minerálních vod v Rakousku. Jediným akcionářem Ameropy je švýcarská rodina Zivy, generálním ředitelem je Andreas Zivy, syn jednoho ze zakladatelů. Ve skupině je 30 společností z 18 zemí světa. V současnosti mateřská společnost, která sídlí v Basileji, zaměstnává 600 lidí a vytváří roční obrat kolem jedné miliardy švýcarských franků.


Zdroj: Hospodářské noviny, 12. 11. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:00