Agris.cz - agrární portál

Za sokola ze severu Čech dá bohatý šejk i 15 tisíc marek

28. 11. 2001 | Severočeské noviny

Až patnáct tisíc marek inkasují na černém trhu vykradači hnízd za jeden zdravý exemplář mláděte sokola stěhovavého. Největší poptávka nejen po sokolech, ale i po jiných druzích dravých ptáků, panuje na Blízkém a Středním východě. Tam jsou dravci žádaným módním doplňkem.

Správa chráněné krajinné oblasti Labské pískovce o tom dobře ví, a proto bude i v nadcházejícím roce hnízdiště sokola stěhovavého pečlivě monitorovat.

"Všechna původní sokolí hnízda jsou v naší oblasti už obsazena. Počítám, že u nás současná populace sokola stěhovavého dosahuje kolem šedesáti kusů,"

řekl vedoucí správy Werner Henrschel. Ochránci přírody sledují mláďata sokola stěhovavého v hnízdech po dobu šesti až osmi týdnů.

"Tak dlouho totiž trvá, než mládě hnízdo opustí,"

vysvětlil Hentschel s tím, že správa každoročně na hlídání sokolích hnízd vyčlení okolo padesáti tisíc korun.

Sokoli se do Labských pískovců a Českého Švýcarska vrátili počátkem 90. let. Na území sousedního Národního parku Saské Švýcarsko je vrátili němečtí a naši ochránci přírody.


Zdroj: Severočeské noviny, 28. 11. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:02