Hlodavci a zdraví hospodářských zvířat
30. 11. 2001 | ÚZPI
Při krmení hospodářských zvířat v zimních měsících konzervovanými krmivy a skladovaným suchým krmivem vzniká riziko onemocnění v důsledku příjmu krmiva kontaminovaného výkaly hlodavců. Výkaly myší domácích a krys mohou obsahovat patogeny způsobující řadu nemocí jako jsou salmonelozy, kryptosporidiozy, a také zárodky tasemnice. Přestože jsou hospodářská zvířata (skot a ovce) schopna zjistit podle zápachu přítomnost výkalů hlodavců a na pastvinách se nepasou v okolí svých výkalů a výkalů jiných druhů zvířat, může být pro ustájená zvířata skladované krmivo zdrojem infekce. V Edinburghu zjišťovali reakci zvířat na přítomnost výkalů hlodavců v krmivu. Zjistili, že zvířata se více vyhýbala krmivu kontaminovanému výkaly krys než krmivu kontaminovanému výkaly myší. Při nízké hladině kontaminace krysími výkaly vynechávala zvířata výkaly a při vyšší hladině kontaminace odmítala i krmivo. Bez ohledu na odmítání kontaminovaného krmiva a na schopnost zvířat rozlišit výkaly, bylo značné množství výkalů zvířaty pozřeno a bylo dokázáno, že chování zvířat při konzumaci krmiva nemůže zabránit příjmu výkalů a že kontaminované krmivo zůstává významným rizikem pro šíření nemocí u hospodářských zvířat.
Zdroj: ÚZPI, 30. 11. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 01:52
