Agris.cz - agrární portál

Nízký obsah bílkovin sráží kvalitu letošní potravinářské pšenice

30. 11. 2001 | ČTK

Kvalita potravinářské pšenice z letošní sklizně je slabší kvůli nízkému obsahu bílkovin v zrnu. Letos jej doprovází nižší hmotnost zrn, což je důsledkem stále nedostatečného zásobení rostlin živinami. Vyplývá to ze závěrů dvoudenní odborné konference o kvalitě obilí, které se od úterý do čtvrtka v Brně zúčastnilo kolem 150 tuzemských odborníků. Podle Jana Marečka z brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity laboratoře analyzovaly 1050 vzorků odrůd potravinářské pšenice pekárenské jakosti. Obilí pocházelo ze všech okresů ČR a bylo v jakostech elitní, kvalitní a chlebová. Jakost pšenice pro pekárenské užití určuje komplex bílkovin, lepek. Kvalitu suroviny však na ovlivňuje nestabilní klima střední Evropy. "Vyrobená nejakostní pšenice z některých oblastí ČR je pak převáděna do krmných fondů i přes své nevyhovující parametry," uvedl Mareček. Řešením pro některé oblasti v ČR by podle něj mohlo být pěstování speciálních odrůd pšenic nebo obilí pro technické využití. Produkce nejkvalitnější potravinářské pšenice činí přes 600 tisíc tun. Tuzemská roční potřeba plodiny pro potravinářské účely se pohybuje kolem 1,2 miliónu tun a je zajištěna využitím nižších kvalitních kategorií této obiloviny. Statistický úřad na základě šetření k 15. září očekává meziroční nárůst úrody obilovin a kukuřice na zrno o 15,2 procenta na 7,419 miliónu tun. Podle ministerstva zemědělství jde o nejvyšší sklizeň od roku 1991. Na jihu Moravy přitom na začátku letošního roku klesly osevy pšenice o čtyři procenta na 128.500 hektarů a obilovin celkem o 0,4 procenta na 219.500 hektarů.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 17:28