Agris.cz - agrární portál

Trendy ve spotřebě tuků v ČR

6. 12. 2001 | ÚZPI

Celková roční spotřeba tuků je v současnosti v ČR okolo 50 kg na obyvatele (140 g denně), tj. přibližně o 60% vyšší než optimum. Oproti r. 1990 poklesla roční spotřeba tuků o 5,4 kg na jednoho obyvatele. Výrazně poklesla roční spotřeba másla z 8,7 na 4,0 kg na jednoho obyvatele. Zvýšila se roční spotřeba rostlinných tuků a olejů z 12,8 na 16,4 kg na obyvatele. Poklesl příjem nasycených mastných kyselin z 66,0 na 51,0 g/den a trans-monoenových kyselin z 9,7 na 5,8 g/den. Stoupla spotřeba polyenových mastných kyselin z 15,0 na 25,1 g/den. Příjem polyenových mastných kyselin je i přes výrazné zvýšení (18 % z celkových MK) stále nižší než doporučovaný příjem (30% z MK).

Přednáška Doc. Ing. J. Dostálové, CSc. na odborném semináři Tuky ve výživě, který pořádalo Sdružení pro zdravou výživu dne 28.11.2001 v Bratislavě


Zdroj: ÚZPI, 6. 12. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 12:57