Agris.cz - agrární portál

Přemrzlé ovoce může vyvolat zdravotní komplikace

4. 1. 2002 | Denik.cz

Ačkoliv už řadu dní dosahuje teplota ve Zlíně minusových hodnot, prodejci stále nabízejí lidem pod širým nebem ovoce a zeleninu. Podle pracovníků krajského inspektorátu České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) v Brně to však rozhodně není ideální. Přemrzlé ovoce jednak ztrácí vitaminy a jednak může vyvolat i zdravotní komplikace. Hniloba způsobená přemrznutím obsahuje podle odborníků také toxiny, které mohou mít i karcinogenní účinky.

"Velmi náchylné jsou například banány. Ideální teplota, při které by se měly prodávat, je nejméně deset stupňů Celsia nad nulou. Při nižší teplotě už mají tendenci se velmi rychle kazit. Podobně jsou na tom také citrusové plody," řekl vedoucí odboru kontroly ČZPI Vít Obenrauch. Dodal, že prodejce na tržnici Pod Kaštany ve Zlíně kontrolovali inspektoři naposledy v polovině prosince. "Přestože tehdy nedosahovaly teploty tak nízkých hodnot, zjistili jsme drobné závady právě i na kvalitě ovoce a zeleniny," konstatoval Obenrauch.

Špatná jakost ovoce a zeleniny vlivem nízkých teplot je podle něj způsobena tím, že kvůli mrazům se začnou v plodu tvořit drobné ledové krystalky. Ty pak způsobí potrhání buněčných pletiv, a tak dochází k postupné hnilobě. "Některé maminky jsou zvyklé koupit lehce nahnilé jablko, které doma okrájí a zdravou část pak dají dítěti. Tento postup rozhodně neschvaluji, protože toxiny obsažené v nahnilé části snadno proniknou i do zdravé," vysvětlil Obenrauch.

Jedním z nejodolnějších plodů je údajně cibule, která snese teploty kolem nuly. Jakmile se s ní ovšem začne manipulovat, i ona se brzy zkazí. "Nakupovat v zimních měsících na tržištích ovoce bych nedoporučil. Trhovce sice pokutujeme, zabránit ale prodeji v mrazech se nikdy nepodaří úplně," dodal Obenrauch. Za prodej zdravotně závadných potravin může hrozit prodejcům pokuta až ve výši tří miliónů korun.


Zdroj: Denik.cz, 4. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 19:14