Agris.cz - agrární portál

Moderní zemědělství je ekologické

14. 1. 2002 | Hospodářské noviny

Tuzemské rolníky čeká výraznější výrobní specializace po vzoru farmářů v Evropské unii.

Stále zřetelněji se v zemědělství Evropské unie prosazují zásadní trendy, jež musí přijímat i česká agrární politika, chce-li se unii přizpůsobovat. Jde především o důraz na úroveň potravinářského průmyslu, zdravotní bezpečnost potravin, ekologii a také větší specializaci zemědělské výroby.

Zmíněné směry se zřetelně objevují i na probíhajícím agrosalónu Grüne Woche v Berlíně, jehož se účastní také čeští vystavovatelé, návštěvníci a agrární politici.

"Význam ekologického přístupu pořád roste. Pro naše podnikatele je pochopitelně stále hlavní otázkou, kdy dostanou od státu i na tyto aktivity tolik peněz, jako farmáři v unii. Připravovat na budoucnost by se ale měli co nejdříve, i když ještě zatím dotace srovnatelné s unií nemají," míní ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha.

Na Grüne Woche, jednom z největších evropských veletrhů v oboru, zaujímají kupříkladu biopotraviny stále větší prostor. Spotřebitelé se však zaměřují nejen na to, aby měli záruky, že potraviny jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných surovin. Ekonomiku zemědělského podnikání pořád více ovlivňuje i tlak veřejnosti na to, aby zvířata byla chována v lepších podmínkách. Jde kupříkladu o chov skotu více na pastvě než ve stájích či o zvětšování klecí pro drůbež.

"Zlepšování prostředí, v němž jsou hospodářská zvířata chována, je jedním z hlavních požadavků, které na nás unie klade už teď. Abychom splnili podmínky této oblasti, zvané animal welfare, bude to stát v souhrnu miliardy korun," upozorňuje náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek.

Berlínský veletrh, jenž končí nadcházející víkend, také ukazuje na význam specializace v zemědělské výrobě. Někteří farmáři třeba chovají skot jen na maso, jiní mají plemena vhodná pro vysokou mléčnou produkci. Tato specializace se projevuje i v Česku, ale bez konečného efektu. "Masokombináty a obchodníci nám za kvalitnější maso více neplatí, nerozlišují je. Takže ani tuzemský spotřebitel nepozná, jaké zboží dostane," stěžuje si šéf Českého Svazu chovatelů masných plemen skotu Jan Chytil.


Zdroj: Hospodářské noviny, 14. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 03:10