Agris.cz - agrární portál

Středoevropané se nejvíce obávají BSE

16. 1. 2002 | Právo

Obyvatelé středoevropského regionu a pobaltských států mají, pokud jde o možná rizika závadnosti potravin, největší obavy z tzv. nemoci šílených krav (BSE). Obávají se také zbytků pesticidů a dalších chemických látek či infikování potravin bakteriemi. Naproti tomu obsah tuků či geneticky upravené složky potravin je až tolik neděsí. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu, jehož výsledky zveřejnil Sociologický ústav Akademie věd ČR. Ve srovnání s ostatními obyvateli regionu Češi nabízeným potravinám relativně důvěřují. V odpovědích na sedm konkrétních druhů rizik dosáhli úrovně s 5,9 bodu (hodnotilo se známkami 1 až 10, kde hodnota 1 znamená, že uvedené riziko respondenty "vůbec neznepokojuje", zatímco hodnota 10 je "velmi znepokojuje"). Menší obavy z konzumovaných potravin mají pouze Maďaři (5,3 bodu) a Poláci (5,6). Nejvíce zneklidněni jsou Slováci (7,6 bodu), kteří předstihli Litevce (7,2) a Rumuny (7,1). V případě obav z BSE Maďaři (5,8 bodu) a Češi (6,2) opět patří mezi "klidnější" konzumenty hovězího masa. Nejvíce se ho bojí Slováci (8,6). Nejmenší obavy mají lidé z obsahu tuku v potravinách. Podle zpracovatelů průzkumu důvodem může být podceňování těchto rizik či přesvědčení, že tuku v jídle se lze úspěšně vyhnout. Lidé v regionu dávají vesměs přednost domácím potravinám před dováženými. Nejhorší postavení má ve všech těchto zemích jídlo, které pochází ze zemí mimo Evropskou unii a dále potraviny z USA. Domácí produkci nejlépe hodnotí Poláci, druhé nejpříznivější hodnocení se objevilo na Slovensku. Případný vstup do Unie nebude mít podle obyvatel regionu na kvalitu potravin velký vliv. Ve zlepšení jejich úrovně nejvíce věří Bulhaři a Rumuni, nejméně pak Poláci. Podle zhruba poloviny občanů ČR se po vstupu naší země do EU nezávadnost potravin nijak zvlášť nezmění.


Zdroj: Právo, 16. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 21:10