Agris.cz - agrární portál

Češi častěji jedí sýry

23. 1. 2002 | ČTK

Češi častěji jedí sýry; ročně spotřebují 10,5 kg tvrdého sýra

Češi v posledních letech konzumují stále více sýrů. V současnosti ročně každý sní v průměru 10,5 kilogramů tvrdého či polotvrdého sýra. V Evropské unii je spotřeba těchto výrobků o sto procent vyšší. Řekl to ředitel Českomoravského svazu mlékárenského (ČMM) Michal Němec. Podle Vladimíra Filipa z Vysoké školy chemicko-technologické Češi dávají přednost levnějším sýrům eidamského typu. Anglosasové například mají raději sýry typu čedar. Vysokojakostní sýry se do ČR spíše dovážejí. Němec uvedl, že v ČR se spotřeba mléka snížila po roce 1989 pod 200 litrů na jednoho občana. V posledních letech se však opět zvyšuje. V roce 2000 připadlo na osobu 214 litrů mléka. Zvyšující se spotřeba mléka souvisí podle Němce právě s rostoucí oblibou sýrů. Na výrobu jednoho kilogramu tvrdého sýra je třeba zhruba deset litrů mléka. Kvalitu tvrdých, polotvrdých a plísňových sýrů dnes hodnotili odborníci i zástupci laiků na celostátní přehlídce, kterou každoročně pořádá Ústav technologie mléka, VŠCHT, ČMM a Česká společnost chemická. Přehlídky se zúčastnilo 81 českých a deset zahraničních sýrů. Mezi pěti sýry, které získaly ohodnocení "výborný", měly největší zastoupení sýry eidamského typu.


Zdroj: ČTK, 23. 1. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 12:33