ČZPI ověřila o dvě třetiny méně hroznů pro přívlastková vína
23. 1. 2002 | ČTK
Pro výrobu přívlastkových vín provedli vinařští důvěrníci na Moravě dosud 863 ověření, zatímco loni to bylo 2400 ověření. Zejména vlivem nepříznivého počasí v loňském podzimu se totiž v tuzemských hroznech vytvořilo menší množství přírodního cukru než v roce 2000. Sdělila to Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). Zcela mimořádná z přívlastkových vín je však podle ČZPI letos kategorie vín ledových, kde inspektoři vydali 39 ověření na hrozny pro jejich výrobu. Přírodní cukr v této lahůdce dosahuje vyšší koncentrace po přechodu úrody mrazem. Celkový objem hroznů pro výrobu ledových vín dosáhl loni rekordních 60 tun. Pro výrobu vín s přívlastkem bylo na Moravě zatím uznáno přes 3860 tun hroznů, z toho 3300 tun bílých révových odrůd. Nejvíce přívlastkových vín vyrobí producenti na okrese Břeclav, z toho jen v Mikulovské vinařské oblasti ověřili inspektoři na 1600 tun hroznů, ve Velkopavlovické pak 700 tun hroznů.
Zdroj: ČTK, 23. 1. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 07:29
